VIDEO. Iohannis anunţă eliminarea portului măștii în aer liber. Ce alte restricţii vor fi ridicate

Elena Marinescu 13/05/2021 | 18:31 Ştiri
VIDEO. Iohannis anunţă eliminarea portului măștii în aer liber. Ce alte restricţii vor fi ridicate

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, într-o declaraţie la Palatul Cotroceni, că din 15 mai se elimină portul măştii în exterior. De asemenea, se vor elimina restricţiile de circulaţie pe timp de noapte, dar şi cele legate de programul magazinelor.

Totodată, a fost realizat şi un calendar cu țintele de vaccinare în România: „Ne propunem la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane„, a declarat şeful statului.

A fost prea multă suferință în România și-mi pare rău pentru toți cei care au suferit de pe urma acestei boli. Trebuie să ne amintim și de medici, personalul medical, ei au fost eroii noștri. Le datorăm mulțumiri”, a spus Iohannis.

Şeful statului a avertizat că încă nu se poate spune că pandemia s-a sfârşit: „Vedem că pandemia s-a redus un pic, dar trebuie să ne fie foarte fie clar că suntem în pregătiri pentru românia post-pandemică. Pandemia nu se va termina mâine, nu se va termina pe 1 septembrie. România post-pandemie trebuie să fie România în care implementăm reformele„.

Am elaborat calendarul care cuprinde aceşti paşi până la 1 septembrie, urmând ca la sfârşitul verii să avem o evaluare pentru a stabili măsurile pentru toamnă. Aceste măsuri sunt condiţionate de evoluţia pandemiei şi de gradul de vaccinare. Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să ne vaccinăm. Atât de simplu este. Prima etapă va avea loc în 15 mai, următoarea etapă este 1 iunie, pe urmă 1 august„, a anunţat Iohannis.

Măsuri de relaxare care intră în vigoare la 15 mai:

– Se elimină portul măştii în exterior, cu câteva excepţii, cum ar fi pieţele, târgurile sau staţiile de transport public.

– Eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi simultan se elimină orice restricţii asupra programului agenţilor comerciali.

– Activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locurile de spectatori ocupate.

De asemenea, Klaus Iohannis a anunțat că organizatorii de evenimente în spații închise pot primi la capacitatea maximă a sălilor, dacă participanții sunt vaccinați. Condițiile se aplică pentru nunți, dar și pentru concerte.

La nunți, botezuri, mese festive – de la 1 iunie pot participa la exterior maxim 70 de persoane. La interior pot participa maximum 50 de persoane. Se renunță la restricționarea numărului de participanți, dacă organizatorii garantează că toți participanții sunt vaccinați. Dacă pe 15 iulie, cineva dorește să organizeze o nuntă în spațiu interior și garantează că toți participanții sunt vaccinați, nu se mai aplică restricția.

Similar la sălile de sport. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, numărul de participanți poate să crească. Aceste măsuri sunt gândite să ne protejeze, să ne reluăm viața normală și încurajează vaccinarea.”, a spus Klaus Iohannis.