VIDEO. Informaţii contradictorii privind starea de sănătate a liderului de la Casa Albă. Donald Trump ar putea fi externat

Elena Marinescu 04/10/2020 | 20:15 Ştiri
VIDEO. Informaţii contradictorii privind starea de sănătate a liderului de la Casa Albă. Donald Trump ar putea fi externat

Medicii Sean Conley şi Brian Garibaldi au declarat, duminică, la Walter Reed National Military Medical Center, că starea preşedintelui SUA, Donald Trump, diagnosticat cu COVID-19, se îmbunătăţeşte şi că liderul de la Casa Albă ar putea fi externat luni.

Un al treilea medicament i s-a administrat președintelui Donald Trump în cadrul tratamentului pentru COVID-19, a anunțat duminică medicul Casei Albe, Sean Conley. Este vorba despre dexametazonă, un medicament steroidian, folosit de zeci de ani pentru reducerea inflamației în afecțiuni precum artrita, dar și pneumonia și alte afecțiuni respiratorii.

Dexametazona este recomandată și de OMS în tratamentul COVID, după ce studii făcute în Marea Britanie au arătat eficiența sa în a reduce rata deceselor în rândul pacienţilor cel mai grav afectaţi de COVID-19.

Până acum, președintele a primit o doză unică dintr-un medicament nou, experimental, pe bază de anticorpi monoclonali, dezvoltat de compania Regeneron, și a primit deja două doze de Remdesivir, un medicament antiviral folosit în tratamentul COVID. Potrivit Digi24, o primă doză de dexametazonă i s-a administrat sâmbătă, iar tratamentul cu Remdesivir va continua încă trei zile (cinci doze în total).

Dr. Sean Conley a declarat că starea lui Donald Trump continuă să se amelioreze, dar ca în orice boală, sunt evoluții oscilante, cu „frecvente suișuri și coborâșuri”.

Trump a primit oxigen suplimentar timp de o oră

„Pe parcursul bolii, preşedintele a avut două episoade trecătoare de scădere a saturaţiei de oxigen. Am discutat motivele acestor scăderi şi despre dacă este cazul să intervenim. A început tratamentul cu dexametazonă. Joi dimineaţa, de când am plecat de la patul preşedintelui, prezenta doar simptome uşoare şi nivelul oxigenului era în jur de 90%.

Vineri târziu, când m-a reîntors, preşedintele avea febră ridicată şi nivelul oxigenului scădea sub 94%. Având în vedere aceste două aspecte am fost îngrijorat asupra unor posibile progresii ale bolii. Am recomandat ca preşedintelui să îi fie dat oxigen suplimentar pentru a vedea cum reacţionează. Preşedintele a spus hotărât că nu are nevoie, că nu are probleme cu respiraţia, că era obosit, avea febră şi cam atât. După un minut, cu doar doi litri, aveam nivelul oxigenului din nou la 94%.

A stat pe oxigen suplimentar în jur de o oră. Mai târziu în cursul acelei zilei, când echipa medicală a fost alături de el, preşedintele se ridicase din pat şi se mişca în reşedinţa sa, prezentând doar simptome uşoare. În ciuda acestei stări bune, toată lumea a fost de acord ca preşedintele să fie mutat la Spitalul Walter Reed pentru monitorizare”, a explicat Sean Conley, medicul de la Casa Albă.

Conley a insistat că Trump a primit oxigen suplimentar doar vineri dimineaţă. “Ieri a mai fost un episod când a scăzut la 93% şi simţea că nu îşi poate trage suflul. Am monitorizat situaţia şi nivelul a crescut din nou, dar am decis să începem tratamentul cu dexametazonă, am cântărit efectele benefice în raport cu riscurile şi am luat această decizie. Singurul oxigen suplimentar care i-a fost dat a fost în acea vineri dimineaţă. Preşedintele nu primeşte oxigen suplimentar în acest moment”.

Preşedintele SUA ar putea reveni la Casa Albă

Întrebat dacă sunt semne de pneumonie sau sunt plămânii afectaţi, Conley a răspuns: “Da, monitorizăm aceste semne. Au fost descoperite semne obişnuite în astfel de situaţie, dar nimic care să ne îngrijoreze din punct de vedere clinic”. Cu toate acestea, președintele Donald Trump ar putea fi externat chiar luni, urmând să-și continue tratamentul la Casa Albă. În prezent, președintele are un nivel de saturație a oxigenului de 98 la sută, a precizat medicul.