VIDEO. Florin Cîțu: Cheltuielile de personal la stat s-au dublat în ultimii 4 ani

Elena Marinescu 18/02/2021 | 18:56 Ştiri
VIDEO. Florin Cîțu: Cheltuielile de personal la stat s-au dublat în ultimii 4 ani

Premierul Florin Cîţu a afirmat că sporurile s-au dublat în ultimii 4 ani, iar suma cu cheltuielile de personal a fost de 110 miliarde lei, dintre care 27 de miliarde au fost pentru sporuri.

Şeful Executivului a adăugat „eu îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc sporuri s-a dublat”. „Legea salarizării a fost adoptată în Parlament, e normal să mergem cu o lege în Parlament care va reaşeza salarizarea, sistemul de sporuri. Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal în 2020, din acestea, 27 de miliarde o reprezintă sporurile.

Aceste cheltuieli de personal s-au dublat în perioada 2016-2020. Eu doar îi întreb pe români dacă au simţit că performanţa celor care primesc o treime sporuri și cărora li s-au dublat salariile s-a dublat în această perioadă. De aceea, eu aduc aminte de reformă și de a lega performanța de venituri. Și apoi putem să discutăm și de sporuri”, a spus Florin Cîţu, după ședința de Guvern.

 

Chestionat dacă se va uita Guvernul şi la indemnizaţiile consiliilor de administraţie, prim-ministrul a răspuns: „E un proiect la care lucrez cu limitarea numărului reprezentanţilor în consiliile de administraţie, limitarea numărului de consilii de administraţie din care poţi să faci parte şi bineînţeles şi de indemnizaţii. Vin şi acestea. Ne uităm la la maxim cinci în consiliile de administraţie, dar când va fi gata proiectul vom veni şi vă vom anunţa”.

Consiliul Superior al Magistraturii afirmă că „a luat act cu indignare” de declaraţia ministrului Muncii, Raluca Turcan, potrivit căreia în sistemul de justiţie nivelul sporurilor reprezintă 85% din veniturile salariale şi precizează că afirmaţia este „total neadevărată”.

Din păcate, declaraţiile doamnei ministru al muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan, se menţin în aceeaşi linie cu declaraţiile inadecvate ale domnului ministru al justiţiei, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraţilor şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar”, arată CSM.

Ministrul Muncii Raluca Turcan afirmă că un magistrat care câştigă un salariu de 29.000 de lei beneficiază de un spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 5.660 de lei, valori duble faţă de cât câştigă un medic. Potrivit News.ro, Turcan anunţă că acest spor, ca şi altele, va fi „evaluat” în viitoarea lege a salarizării.