VIDEO. Eşec total pentru Elon Musk. Starship, cea mai mare rachetă din lume, a explodat după lansare

Elena Marinescu 20/04/2023 | 17:32 Fapt Divers
VIDEO. Eşec total pentru Elon Musk. Starship, cea mai mare rachetă din lume, a explodat după lansare

UPDATE. Elon Musk a postat pe Twitter, platforma de social media pe care o deţine, un mesaj de felicitare: „Felicitări echipei SpaceX pentru un test de lansare emoţionant al rachetei Starship!”

Miliardarul anunţă totodată că următorul test va avea loc în câteva luni: „Am învăţat o mulţime de lucruri pentru noul test, care va avea loc peste câteva luni”, spune el, însoţindu-şi mesajul de câteva capturi de ecran din timpul lansării, inclusiv cu sistemul care se desprinde de sol şi se înclină în zborul său spre spaţiu:

_____________________________________________________________________
Cea mai mare şi cea mai puternică rachetă construită vreodată a decolat din Texas, dar a explodat în câteva minute, într-un zbor de testare care, conform speranţelor constructorilor săi de la SpaceX, va fi primul pas pentru o călătorie a oamenilor spre Marte.

După o lansare anulată la începutul acestei săptămâni din cauza unei probleme de presurizare, sistemul a decolat joi, la ora locală 8:33 (16:33 în România). A prins viteză, dar apoi a început să se rotească la altitudine înainte de a exploda la aproximativ patru minute după ce a părăsit solul.

Se pare că cele două secţiuni ale sistemului – propulsorul şi nava de croazieră – nu au putut să se separe în mod corespunzător după decolare, ceea ce ar fi putut cauza eşecul.

SpaceX avertizase anterior că şansele de reuşită erau scăzute şi că scopul zborului de testare era de a colecta date, indiferent dacă misiunea completă este îndeplinită sau nu.

Nava spaţială, mai înaltă decât Statuia Libertăţii

Angajaţii companiei au aplaudat chiar şi după ce racheta a explodat, notează The Guardian, potrivit News.ro.

SpaceX, deşinută de Elon Musk, a lansat joi pentru prima dată vehiculul său Starship de ultimă generaţie pe noua şi puternica rachetă de propulsie Super Heavy, în cadrul unui zbor de testare extrem de aşteptat, fără echipaj, de pe coasta Golfului Texas.

Nava spaţială cu două etaje, mai înaltă decât Statuia Libertăţii, cu o înălţime de 120 m, urma să efectueze un zbor de debut planificat să dureze 90 de minute în spaţiu.