VIDEO. Discurs istoric ţinut de Joe Biden la Varşovia: Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia

Elena Marinescu 21/02/2023 | 19:14 Ştiri
VIDEO. Discurs istoric ţinut de Joe Biden la Varşovia: Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia

Președintele american Joe Biden a ținut marți seara, la Varșovia, un discurs considerat „istoric” de mai mulți experți, în care și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina în fața invaziei Moscovei, și la câteva ore după ce Vladimir Putin, într-o declarație de două ore, a acuzat Occidentul că vrea să distrugă Rusia.

Biden şi-a început discursul vorbind despre „asaltul ucigaş al lui Putin în Ucraina”. Putin a adus războiul într-o regiune paşnică, a încercat să ia Kievul, dar Kievul a rezistat şi rămâne liber, cel mai important. Întreaga lume a fost supusă unui test, toate democraţiile au primit un test, iar răspunsul Ucrainei a fost simplu şi profund, în timp ce toţi aliaţii au rămas uniţi. Un an mai târziu arătăm că suntem uniţi, iar NATO va primi Finlanda şi Suedia. NATO este mai puternic ca niciodată, a declarat preşedintele Biden.

Joe Biden s-a adresat direct preşedintei Maia Sandu

El a menţionat că, la un an de la lansarea războiului, democraţiile sunt întărite şi autocraţiile sunt slăbite. De asemenea, Joe Biden s-a adresat direct preşedintei Maia Sandu, aflată în public: „Doamnă preşedinte Sandu, suntem mândri astăzi să stăm alături de dvs. Aplauze pentru dna. preşedinte Sandu!”

„Ruşii au comis crime împotriva umanităţii” – a afirmat preşedintele Joe Biden, enumerând inclusiv răpirea copiilor. Lumea liberă condamnă agresiunea rusă. Doar patru ţări din ONU nu au condamnat agresiunea, a subliniat el. „Mă adresez oamenilor din Rusia: SUA nu doresc să controleze Rusia, nu sunt inamicul”, a asigurat Joe Biden. Dacă Rusia opreşte agresiunea din Ucraina, războiul se opreşte, a arătat preşedintele.

El a subliniat că Putin nu a făcut decât ca ucrainenii să stârnească un val de solidaritate şi empatie. „Suntem alături de oamenii din Ucraina, stăm alături de milioane de refugiaţi, peste tot în lume”. Joe Biden a promis că ucrainenilor li se va face dreptate, iar Rusia va răspunde pentru ceea ce a făcut.

„Anul viitor voi găzdui toţi membrii NATO, pentru a 75-a aniversare a celei mai puternice alianţe. Ne asumăm responsabilitatea pentru Art. 5: un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor, e un jurământ solemn”, a reiterat Joe Biden.

Potrivit News.ro, liderul de la Casa Albă a promis ca sprijinul pentru Ucraina va continua şi a declarat că vor fi anunţate noi sancţiuni. Preşedintele şi-a încheiat discursul cu mulţumiri şi binecuvântări, în timp ce pe scenă au urcat copii de diverse naţionalităţi cu steaguri americane în mână, pe fondul sonor al melodiei Coldplay „Sky Full of Stars”

Al doilea discurs rostit de Biden în Varşovia în mai puţin de un an

Discursul lui Joe Biden la Varşovia – susţinut în grădina Palatului Regal în faţa a mii de oameni, care s-au adunat aici în ciuda vremii rele – vine după ce preşedintele american a purtat discuţii cu omologul său polonez, Andrzej Duda, despre consolidarea flancului estic al NATO şi după ce luni a luat prin surprindere făcând o vizită chiar la Kievul aflat în bătaia rachetelor lui Putin. În audienţă sunt şi alţi lideri din Europa de Est, inclusiv preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

Este al doilea discurs pe care Biden îl rosteşte în acest loc în mai puţin de un an, subliniind relaţia din ce în ce mai apropiată dintre SUA şi Polonia, în timp ce războiul din Ucraina continuă să se înteţească. Şi poate nicio naţiune nu înţelege mai bine decât Polonia ce înseamnă libertatea şi ce înseamnă ameninţarea rusă.

„Statele Unite au nevoie de Polonia şi de NATO la fel de mult cum Polonia şi NATO au nevoie de Statele Unite”, a declarat ceva mai devreme preşedintele american la începutul întâlnirii sale cu preşedintele Andrzej Duda.