VIDEO. CNCD s-a autosesizat în cazul lui Buhnici. Ce sancţiune riscă vloggerul pentru declaraţiile despre „femeile cu vergeturi”

Elena Marinescu 19/07/2022 | 19:02 Ştiri
VIDEO. CNCD s-a autosesizat în cazul lui Buhnici. Ce sancţiune riscă vloggerul pentru declaraţiile despre „femeile cu vergeturi”

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat după declarațiile lui George Buhnici despre „femeile cu vergeturi” de pe plajă. Dacă membrii CNCD vor constata că Buhnici chiar a discriminat, acesta ar putea primi o amendă între 2.000 și 100.000 de lei.

Buhnici a stârnit controverse și furia multor oameni după ce a dat de înțeles că femeile care nu sunt slabe și tonifiate n-au ce căuta pe plajă, pentru că bărbații nu doresc să vadă așa ceva. Și, de parcă n-ar fi fost de ajuns, a mai și ”glumit” susținând că o place pe soția sa pentru că arată ca o minoră.

Ipocrizie: Ce spunea Buhnici în urmă cu o lună când Zoso l-a făcut „dolofan“

George Buhnici, vloggerul care creat un val de revoltă în mediul online prin afirmaţii jignitoare la adresa femeilor cu vergeturi care apar pe plajă, a fost făcut „dolofan” de Vali Petcu, pe care internauţii în cunosc sub pseudonimul Zoso.

Buhnici a fost deranjat de acest apelativ, motiv pentru care i-a transmis lui Zoso, într-un videoclip de pe Youtube, că ar trebui să aibă un comportament matur, demn de un bărbat care are 40 de ani, în momentul în care l-a catalogat pe Buhnici ca fiind dolofan. Astfel, pe 19 iunie el i-a transmis lui Zoso că nu ar trebui să îşi bată joc de înfăţişarea unei persoane, acuzându-l de body shaming, adică umilirea unei persoane pentru aspectul său fizic.

„Nu m-am luat niciodată de corpul cuiva, de felul cum arată, şi nu voi răspunde la body shaming decât cu această promisiune: voi face tot ce este moral şi legal pentru a te face să înţelegi că nu ai nicio autoritate şi niciun drept să faci aşa ceva încă o dată. Eşti un bărbat de peste 40 de ani, nu un copil care îi face dolofani pe alţii“, îi transmitea Buhnici lui Zoso. 

 

CNCD s-a autosesizat în cazul lui Buhnici

Se va analiza limita libertății de exprimare în raport cu dreptul la demnitate al femeilor și în general al oamenilor din perspectiva aspectului fizic. O astfel de analiză durează 90 de zile în principiu, dar când e vorba mesaje publice, ne străduim să dăm o soluție cât mai repede”, a declarat Csaba Asztalos, președintele CNCD, pentru G4Media.

Întrebat dacă e vorba despre o atitudine larg răspânită în societate, Csaba Asztalos a răspuns: „În principiu, condiția femeii în societatea din România e una dificilă. Suntem pe primul loc în UE la mame minore, pe primele locuri la traficul de ființe umane – toate acestea au legătură cu tratamentul în societate.

Există și violența de familie cu femei ucise în fiecare an. Toate acestea au legătură cu un comportament în societate față de femei, unele moștenite istoric, altele create în diferite conjuncturi – competiție politică, publicitate etc, în care este exploatată sexualitatea femeii”.

Declarațiile controversate făcute de Buhnici care au încins reţele de socializare

Cunoscutul realizator de vloguri despre tehnologie George Buhnici, în vârstă de 41 de ani, a stârnit un nou val de reacţii pe reţelele sociale cu cele mai recente declaraţii. Într-un interviu, Buhnici a făcut declaraţii halucinante de la festivalul Neversea.

Venim la mare ca să vedem piele, aș vrea ca pielea aia să n-aibă vergeturi (…) Deci, dacă ați investi în săliță cât investiți în tatuaje, cred că am fi toți mai bine. Încurajez pe toată lumea să dea un pic pe la sală. Pentru că de ce? Dacă vrei să vii la mare, îmi arăți piele și sigur vrei să ne împrietenim, ar trebui să mă convingi și cu altceva decât cu decolteul. Putem fi de acord că e normal să ne uităm la țâțe și la buci? Aia vreau să văd la mare!”, a spus Buhnici, într-un interviu pentru Antena Stars.

El a încercat apoi să facă o glumă, spunând că se bucură că soția lui arată ca o minoră: „Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră. Asta e șansa vieții mele. Jur. Uită-te la ea!”.