VIDEO. Ciucă, după discuțiile cu omologul bulgar: Susținem aderarea împreună a R. Moldova, Ucrainei și Georgiei la UE

Elena Marinescu 29/04/2022 | 19:03 Ştiri
VIDEO. Ciucă, după discuțiile cu omologul bulgar: Susținem aderarea împreună a R. Moldova, Ucrainei și Georgiei la UE

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, la finalul întâlnirii sale cu omologul bulgar, Kiril Petkov, că a fost semnat un memorandum pentru construirea unui al doilea pod, peste Dunăre, între Giurgiu şi Ruse şi s-a discutat despre viitoarea şedinţă comună a Guvernelor din România şi Bulgaria.

Şeful Guvernului de la Bucurşti a prezentat la Palatul Victoria concluziile întrevederii cu omologul bulgar, Kiril Petkov, și comisarul european pentru Transport, Adina Vălean. Unul dintre subiectele discuției a fost susținerea Ucrainei: „Am reconfirmat împreună sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea Ucrainei. Am condamnat agresiunea forțelor armate ruse și atrocitățile și crimele de război, distrugerile de școli și spitale nejustificate, neprovocate și absolut ilegale, am convenit să susținem ca tot ceea ce s-a întâmplat să poată fi identificat și adus în fața instanțelor internaționale”, a spus premierul Ciucă.

Acesta a subliniat și discuțiile despre proiectele de infrastructură: „Am avut la bază un memorandum semnat între România și Bulgaria, în ceea ce privește construirea al doilea pod Giurgiu-Ruse, ce ar putea să beneficieze de fonduri europene. De asemenea, demararea proiectului pentru dragarea Dunării și înscrierea în programul european Fast Danube.

Am convenit să deschidem un punct de trecere între Giurgiu și Ruse cu bacul. Va ajuta și va facilita compensând restricțiile, limitările ce vor fi produse de lucrările de mentenanță. Este nevoie ca în perioada imediat următoare să analizăm bilateral tot ce poate să reprezinte efortul comun și punerea împreună astfel încât să găsim resurse comune”.

Premierul s-a referit și la obiectivul eliminării MCV și acceptarea în Schengen: „Un subiect pe agenda discuțiilor l-a reprezentat MCV. Împreună putem să discutăm la nivelul UE și odată cu primirea raportului din această vară să putem să nu mai fim supuși acestui mecanism și prin acest demers am mers către ceea ce înseamnă obiectivul comun, acceptarea în Schengen”.

Premierul Nicolae Ciucă și omologul bulgar au subliniat că vor susține aderarea la pachet a Moldovei, Ucrainei și Georgiei: „Un alt subiect a fost cel legat de Republica Moldova. Am convenit că este țara cea mai vulnerabilă în actualul context. Am convenit să acordăm sprijinul necesar. În acest context vom sprijini parcursul european al Ucrainei, al Republicii Moldova și al Georgiei. Vedem un parcurs la pachet”.