VIDEO Analiză Business Insider: Ce este adevărat și ce este poveste în serialul Cernobîl de pe HBO

NewMoney 05/06/2019 | 17:01 Ştiri
VIDEO Analiză Business Insider: Ce este adevărat și ce este poveste în serialul Cernobîl de pe HBO

Serialul Cernobîl, difuzat recent de HBO, povestește cu precizie accidentul nuclear din 1986, devenind cea mai discutată serie a momentului și a depășit în rating-ul de IMDB seriale extrem de populare, precum „Game of Thrones” sau „Breaking Bad”.

După ce serialul a fost lăudat pentru precizia cu care prezintă desfășurarea evenimentelor, Business Insider a verificat veracitatea informației prezentată în scenele importante din serial.

Miturile din serial:

 

Mitul #1: Incendiul de la Cernobîl a emis în fiecare oră o cantitate dublă de radiații față de Hiroshima

Ambele au fost dezastre nucleare de proporții, însă Jan Haverkamps, expert în energie nucleară la Greenpeace, spune că este greu să compari nivelul radiației emisă de cele două cazuri. Dacă în cazul bombei de la Hiroshima au avut de suferit oamenii din proximitate, din cauza expunerii directe la radiații, în cazul exploziei centralei de la Cernobîl, materialul radioactiv a ajuns în atmosferă și s-a extins pe o suprafață mult mai mare.

Mitul #2: Specialista sovietică în fizică nucleară Ulana Khomyuk a ajutat la igineizarea zonei

La curățarea zonei contaminate au participat mai mulți oameni de știință, însă în serial aceștia au fost transpuși într-un singur personaj de sex feminin, Ulana Khomyuk, o expertă în fizică nucleară.

„Domeniile în care sovieticii erau mai avansați decât noi erau știința și medicina. Uniunea Sovietică avea un procent destul de mare de doctori de sex feminin”, a explicat creatorul serialului, Craig Mazin, potrivit Business Insider.

Mitul #3: O explozie de abur ar fi transformat Europa într0un teritoriu nelocuibil

În al doilea episod, Khomyuk informa URSS că va urma o a doua explozie cu o forță de 2 până la 4 megatine, care ar șterge de pe fața Pământului „întreaga populație din Kiev și o porțiune din Minsk” și va afecta va afecta toată Ucraina sovietică, Letonia, Lituania, Belarusia, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, România și cea mai mare parte a Germaniei de Est.

În realitate, cu toate că oamenii de știință se temeau că o a doua explozie s-ar putea produce dacă materialul radioactiv intra în contact cu apele subterane, Haverkamp spune că forța exploziei este exagerată, iar scenariul acesta avea șanse  mici să se întâmple.

Mitul #4: Un elicopter s-a prăbușit la puțin timp în urma exploziei

Prăbușirea elicopterului prezentată în al doilea episod a avut loc și în realitate, însă a avut loc la două săptămâni de la explozie și nu imediat după, așa cum sugerează filmul.

Mazin spune că acesta a fost unul dintre puținele evenimente a cărui cronologie a trebuit schimbată. „Am vrut ca oamenii să știe că acesta era unul dintre pericolele cu care acești piloți aveau de-a face, un reactor deschis care emana radiații spre ei”, a explicat el.

Impactul cu macaraua, care a dus practic la prăbușirea elicopterului și care este prezentat și în serial, este real, însă.

Fapte adevărate prezentate în serial:

 

Adevărul #1: Sovieticii au încercat să decontamineze zona cu ajutorul roboților, însă tot oamenii au fost cei care au făcut treaba

În al patrulea episod al serialului, o scenă arată mai mulți bărbați care aruncă blocuri de grafit radioactiv de pe acoperișul centralei, considerat „cel mai periculos loc de pe pământ”. În realitate, aceștia au trebuit să elibereze zona de 100 de tone de resturi radioactive.

Inițial, sovieticii au încercat să decontamineze zona cu ajutorul unor roboți, însă aceștia s-au stricat rapid din cauza atmosferei toxice, astfel că au fost nevoiți să trimită oameni în loc.

De notat este faptul că roboții americani, mult mai avansați la acea vreme, ar fi putut face față situației, însă tensiunile dintre URSS și SUA au descurajat Ucraina să ceară ajutor, mai scrie Business Insider.

Adevărul #2: Trupele detașate în zonă aveau ordin să împuște toate animalele care prezentau un nivel ridicat de radiații

La aproximativ 36 de ore de la explozie, locuitorilor din Prîpeat li s-a dat la dispoziție doar 50 de minute pentru a-și aduna lucrurile și pentru a se urca în autobuzele aduse pentru a evacua zona. Tuturor li s-a interzis să ia cu ei animalele de companie.

Rezidenții credeau inițial că se vor întoarce după trei zile, însă mișcarea s-a dovedit a fi permanentă. Trupelor sovietice li s-a transmis să ucidă câinii rămași pe străzile orașului abandonat, pentru a evita răspândirea contaminării, fapt prezentat și în al patrulea episod al serialului.

Aproximativ 300 de câini vagabonzi au rămas la Cernobîl, însă puțini dintre ei depășesc vârsta de 6 ani din cauza radiațiilor.

Adevărul #3: Un tânăr pompier, a cărui soție era gravidă, a murit la scurt timp după explozie

Pompierul Vasily Ignatenko și soția sa, Lyudmilla, urmau să plece spre Belarus în dimineața exploziei, dar planurile le-au fost date peste cap când Vasily a fost trimis să stingă incendiul de la centrală. El a ajuns la scurt timp la spital, otrăvit cu radiații, și a murit la 14 zile după accident.

Vasily a fost îngropat, după cum arată serialul, într-un sicriu de zinc, iar documentarul arată chiar că Lyudmilla poartă pantofii soțului, care nu se puteau potrivi în jurul picioarelor umflate.

În cele din urmă, Lyudmilla a dat naștere copilului lor, însă acesta a murit patru ore mai târziu.

Adevărul #4: Lagasov și-a înregistrat ideile pe casete

Valeri Legasov, cel care a condus comisia de investigație de la Cernobîl a fost o persoană reală. Deși serialul îl prezintă pe omul de știință drept un lup singuratic, personajul real avea de fapt o soție și o fiică.

După cum arată și primul episod, Legasov și-a înregistrat gândurile cu privire la dezastrul de la Cernobîl pe casete, înainte de a se spânzura pe 26 aprilie 1988, la doi ani  de la accident. Transcrierile înregistrărilor sale nu se potrivesc exact cu cele prezentate în serial, scire Business Insider.


Foto: IMDB