VIDEO. America, la un pas de război civil. Clădirea Congresului SUA, atacată de manifestanți pro-Trump

Elena Marinescu 06/01/2021 | 23:08 Ştiri
VIDEO. America, la un pas de război civil. Clădirea Congresului SUA, atacată de manifestanți pro-Trump

UPDATE. Mai mulți ofițeri de poliție au fost răniți în timpul confruntărilor, iar unul dintre ei a fost deja transportat la spital, în urma confruntărilor armate dintre gloata furioasă și înarmată și forțele de ordine. O femeie este în stare critică după ce a fost împușcată în piept pe domeniul Capitoliului, conform unor surse citate de CNN.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, a anunțat că întreaga Gardă Națională din capitala americană Washington a fost mobilizată după ce clădirea Capitolului a fost ocupată de susținătorii lui Donald Trump. S-au tras focuri de armă și s-a dat cu grenade lacrimogene.

Partizanii preşedintelui Donald Trump au pătruns miercuri în clădirea Congresului Statelor Unite după ce au dărâmat mai multe garduri de securitate şi s-au confruntat cu poliţia, care a fost depăşită de evenimente, provocând scene de haos în capitala SUA.

Primarul Washingtonului, Muriel Bowser, a declarat starea de urgenţă în faţa haosului generalizat, cu mii de protestatari pe străzile capitalei federale.

Trump le-a transmis protestatarilor care au pătruns în Capitoliu „Fără violenţă!”. Poliţia Capitoliului a cerut întăriri pe măsură ce demonstranţii au pătruns în clădire.

Protestatarii au ajuns pe balcon, cu steaguri şi au strigat „SUA” şi „Stop furtului”, potrivit BBC.

Un purtător de cuvânt al Department of Homeland Security a spus că membrii Serviciului Secret şi al Serviciului de protecţie Federal sunt pregătiţi să ofere asistenţă. Ministerul Apărării nu a decis încă dacă să trimită Garda Naţională pentru a sprijini forţele de ordine locală.

Cei care au intrat în clădire au încălcat legile federale şi ar putea fi puşi sub acuzare. Poliţia Capitoliului i-a reţinut pe câţiva dintre protestatari pe măsură ce continuau să pătrundă în clădire.

Unii demonstranţi au ajuns până în sala Senatului, căţărându-se pe ziduri, moment în care poliţiştii au scos armele. O persoană a fost rănită în interiorul Capitoliului. Potrivit CNN, este vorba despre o femeie care se află în stare critică după ce a fost împuşcată în piept.

 

Congresul se reunise pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie în urmă cărora democratul Joe Biden a ieşit învingător. Imaginile difuzate la televiziune au arătat ciocniri violente între partizanii preşedintelui în exerciţiu şi agenţii care supravegheau bariera de securitate a poliţiei, aceştia din urmă folosind gaze lacrimogene pentru a-i respinge.

Ulterior, simpatizanţii lui Trump au avut altercaţii cu forţele de ordine pe culoarele Congresului. Unii dintre protestatari au urcat la prezidiul Senatului, fluturând drapele. şi scandând numele lui Trump. Marşul, sub sloganul „Salvează America”, a început dimineaţă în mod paşnică lângă Casa Albă, potrivit EFE.

La orele prânzului, preşedintele în exerciţiu le-a declarat protestatarilor că nu va recunoaşte niciodată rezultatul alegerilor.