Victor Pițurcă, reținut de DNA

Andrei Dumitru 30/01/2023 | 14:01 Ştiri
Victor Pițurcă, reținut de DNA

UPDATE. Victor Pițurcă, reținut de DNA într-un dosar privind cumpărarea de măști în pandemie, alături de directorul Romarm, a ajuns în Arestul Central al Poliției Capitalei. 

UPDATE. Procurorii DNA au anunţat oficial, luni, că au dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecţilor:

ŢUŢU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:

– abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

– trafic de influenţă în formă continuată,

– fals intelectual,

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă. Persoana fizică vizată este fostul selecţioner Victor Piţurcă.

În  ordonanţa de reţinere se arată că, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, ”suspectul Ţuţu Gabriel, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică (ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie)”.

”Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate mai sus, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, au precizat procurorii DNA, într-un comunicat.

Potrivit acestora, într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

”În schimbul acestor „servicii” suspectul Ţuţu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul M.Ap.N. şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice  contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, a mai transmis DNA.

Instituţia precizează că se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.


Victor Pițurcă, fostul selecționer al naționalei de fotbal a României, a fost reținut, luni, de DNA, conform surselor Agerpres.ro.

Conform informațiilor până la această oră, Pițurcă ar fi fost reținut în dosarul măștilor neconforme livrate în spitalele MApN.

Șeful Romarm s-ar afla și el la audieri în aceeași speță, conform surselor G4Media.

Firma care ar fi livrat măștile îi aparține fiului său, Alex Pițurcă, mai transmit sursele citate.

Victor Pițurcă și-ar fi exercitat influența pentru a-i facilita fiului accesul la contracte, cum ar fi cel încheiat cu Ministerul Apărării, de 11 milioane de lei.

În vârstă de 66 de ani, Victor Piţurcă a fost selecţioner al României în trei rânduri: 1998/1999, 2004/2009 şi 2011/2014. El a mai pregatit echipe precum Steaua, Universitatea Craiova sau Al Ittihad.

Piţurcă a fost component al echipei Steaua, care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986.

FOTO: Mediafax.