UPDATE. Victor Costache și-a dat demisia de la conducerea Ministerului Sănătății. Nelu Tătaru va prelua portofoliul

NewMoney 26/03/2020 | 10:30 Ştiri
UPDATE. Victor Costache și-a dat demisia de la conducerea Ministerului Sănătății. Nelu Tătaru va prelua portofoliul

UPDATE 14.20: Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Palatul Cotroceni, că a semnat decretul privind numirea lui Nelu Tătaru (secretar de stat, ex-senator PNL) în funcția de ministru al Sănătății. „Dl Tataru cunoaste foarte bine care e situatia si trebuie sa ia urgent toate masurile necesare pentru evitarea raspandirii epidemiei de coronavirus”, a spus seful statului. Iohannis a adaugat ca noul ministru va depune azi jurământul la Cotroceni.

____________________________________________________________________________

Ministrul Sănătății, Victor Costache, și-a anunțat demisia din fruntea Ministerului Sănătății.

Costache urmează să fie schimbat din funcție după ce a declarat ieri că toți bucureștenii vor fi testați de coronavirus, au declarat surse guvernamentale pentru G4Media.ro. Potrivit acestora, anunțul va fi făcut de premierul Ludovic Orban.

Atribuţiile lui Costache vor fi preluate de secretarul de stat Nelu Tătaru.

Ce spune Ludovic Orban

”Domnul Victor Costache şi-a prezentat demisia din funcţia de ministru al Sănătăţii, din motive profesionale şi personale. Am luat act de această demisie. Îi voi transmite preşedintelui României această demisie pentru a putea să se emită decretul de revocare. Aproape 5 luni de zile Victor Costache a făcut parte din Guvernul pe care-l conduc, am făcut echipă şi am luat o serie de decizii importante pentru sistemul medical. Regret demisia, dar o înţeleg şi îi mulţumesc pentru buna colaborare. Îi voi propune domnului preşedinte pentru funcţia de ministru al Sănătăţii pe domnul Nelu Tătaru”, a declarat Orban.

El a precizat că Tătaru face parte din echipa de la MS, a fost, este şi va fi în prima linie a bătăliei contra coronavirus, stabileşte foarte bine strategiile şi planul de măsuri. ”L-am informat asupra intenţiei mele, urmând să revină în Bucureşti”, a precizat premierul.

”Rămânem concentraţi pe toate obiectivele stabilite: creşterea vitezei de derulare a anchetelor, întărirea DSP-urilor, respectarea regulilor de carantină şi izolare, efectuarea tuturor operaţiunilor la timp”, a dat asigurări prim-ministrul.

”Urmărim creşterea capacităţii de diagnosticare: INSP, în baza recomandărilor venite de la CE, a instituit un sistem de diagnosticare, stabilind priorităţile de diagnosticare – aplicăm aceste reguli care sunt stabilite de INSP. Urmărim apărarea spitalelor, procurarea de urgenţă a materialelor necesare pentru a asigura protecţia personalului, indiferent în subordinea cui sunt. Avem prioritate zero achiziţia de materiale necesare pentru a proteja angajaţii şi pacienţii din spitale”, a precizat şeful Executivului.

Ludovic Orban a precizat că autorităţile pun în practică planul de pregătire a spitalelor pentru tratarea pacienţilor infectaţi.

”Gradual preăptim toate spitalele din planul strategic pentru tratarea pacienţilor COVID 19. Îi asigur pe români că Guvernul, MS, toate instituţiile îşi fac datoria cu devotament şi au obiectivul de a apăra viaţa şi săntatea cetăţenilor”, a conchis premierul.

Plecarea lui Costache de la MS vine în contextul situaţiei extrem de grave a personalului medical şi în condiţiile în care numeroase spitale se confruntă cu infectări masive ale personalului cu coronavirus, din cauza lipsei materialelor de protecţie. De asemenea, cea mai recentă declaraţie a ministrului, privind testarea în masă a tututor bucureştenilor, a provocat critici vehemente.

”Am avizat un parteneriat și un program care va demara rapid. Vrem să se testeze toată populația Bucureștiului printr-o serie de echipe care vor merge door to door (din ușă în ușă- n.red.), după modelul Coreei de Sud. Este foarte important să facem milioane de teste. Până la sfârșitul săptămânii, vom avea încă 200.000 de teste. Am pornit cu un singur centru de testare în ianuarie și acum avem cel puțin 20 și vrem să avem 1-2 la nivel județean”, a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache.