Victor Costache: Pot salva vieţi, când nu sunt la minister. Nu e un moft, ci o necesitate

Elena Marinescu 30/01/2020 | 20:16 Ştiri
Victor Costache: Pot salva vieţi, când nu sunt la minister. Nu e un moft, ci o necesitate

Aflat în centrul unui scandal de proporţii, ministrul Sănătăţii, Victor Costache,  acuză faptul că există o campanie împotriva sa şi a explicat că a făcut toate demersurile legale pentru a se convinge că în timpul său liber poate profesa.

UPDATE: Conform site-ului clinicii Polisano din Sibiu, ministrul are program de consultaţii şi tratamente în fiecare zi de miercuri, de la orele 18.00 la 21.00.

Victor Costache a spus că semnat un contract de muncă pentru a putea profesa legal, în weekend, ca medic primar. „Ca ministru, am făcut toate demersurile legale pentru a mă convinge că în timpul meu liber pot profesa. Nu e un moft, ci o necesitate. Pot salva vieţi, când nu sunt la minister. Fac acest lucru din pasiune, rupând din timpul alocat familiei mele.

Şi credeţi-mă, e greu să aleg: să merg în sala de operaţii sau să stau alături de copiii mei. La Spitalul Polisano, aşa cum am spus aseară la B1 TV, operaţiile sunt pro bono, dar legea m-a obligat să semnez un contract de muncă. Jurnaliştii l-au prezentat, dar precizez că aveam nevoie de acest contract ca să profesez legal în weekend, ca medic primar.

Altfel, ar fi însemnat să fac operaţii în afara legii. Pentru a evita orice discuţie, înainte de a prelua mandatul de ministru, am făcut demersuri la cea mai înaltă instituţie a statului, abilitată în acest domeniu, Agenţia Naţională pentru Integritate”, a explicat ministrul pe Facebook.

El a afirmat că ar fi putut să facă un contract de contract de voluntariat, însă legea nu îi permite acest lucru.
„Aşadar, nu văd unde am greşit şi ce anume mi se impută în faptul că mi-am propus să operez în continuare. Mi cere să-mi încetez activitatea de chirurg?! Puteam să fac un contract de voluntariat, dar legea nu permite spitalelor private să facă astfel de contracte cu medicii.

Contractul meu este pe o sumă minimă, pentru un chirurg cu specializarea şi calificările mele, fiind încadrat pe grilă ca medic primar. Operaţiile în sine, care în mod normal se plătesc, am ales să nu fie remunerate în cazul meu”, a mai susţinut Costache, citat de Agerpres.

El a precizat că nu a ascuns această situaţie şi că a prezentat public faptul că operează în weekend încă din 24 noiembrie anul trecut. „Sunt un om onest, care nu are nimic de ascuns şi care munceşte cu pasiune pentru a-şi face treaba bine, iar activitatea mea sper că o dovedeşte oricui este de bună-credinţă.

Din acest motiv, nu voi accepta ca cineva să prezume în privinţa mea acţiuni sau intenţii reprobabile doar pentru că un act de reformă în sistemul de sănătate deranjează anumite interese nedeclarate. Îi invit pe toţi cei care doresc să contribuie la dezbaterea legată de sistemul de sănătate să o facă în mod deschis, asumat, cu argumente pe fond, ţinând cont de un principiu esenţial: în activitatea medicală pacientul este singura prioritate!”, a mai spus Victor Costache.

Ministrul a postat şi un document de la Agenţia Naţională de Integritate în care se arată că „funcţia de membru în cadrul Guvernului simultan cu desfăşurarea de activităţi medicale în baza unui contract individual de muncă, nu este de natură a genera o situaţie de incompatibilitatea din perspectiva legii 161/2003 cu modificările şi completările ulterioare”.

”Vă citez din documentul primit de la ANI: «din cele expuse de dumneavoastră şi din interpretarea sistematică a prevederilor legale incidente, opinăm că funcţia de membru în cadrul Guvernului simultan cu desfăşurarea de activităţi medicale în baza unui contract individual de muncă, nu este de natură a genera o situaţie de incompatibilitatea din perspectiva legii 161/2003 cu modificările şi completările ulterioare».

Aşadar, nu văd unde am greşit şi ce anume mi se impută în faptul că mi-am propus să operez în continuare. Mi cere să-mi încetez activitatea de chirurg?! Puteam să fac un contract de voluntariat, dar legea nu permite spitalelor private să facă astfel de contracte cu medicii. Contractul meu este pe o sumă minimă, pentru un chirurg cu specializarea şi calificările mele, fiind încadrat pe grilă ca medic primar. Operaţiile în sine, care în mod normal se plătesc, am ales să nu fie remunerate în cazul meu”, a mai scris Costache.

Potrivit News.ro, Costache a făcut referire şi la modificările pe care le intenţionează în sistemul sanitar. ”Sunt un om onest, care nu are nimic de ascuns şi care munceşte cu pasiune pentru a-şi face treaba bine, iar activitatea mea sper că o dovedeşte oricui este de bună-credinţă.

Din acest motiv, nu voi accepta ca cineva să prezume în privinţa mea acţiuni sau intenţii reprobabile doar pentru că un act de reformă în sistemul de sănătate deranjează anumite interese nedeclarate. Îi invit pe toţi cei care doresc să contribuie la dezbaterea legată de sistemul de sănătate să o facă în mod deschis, asumat, cu argumente pe fond, ţinând cont de un principiu esenţial: în activitatea medicală pacientul este singura prioritate!”, a mai scris Costache.

Libertatea.ro a relatat, joi, că ministrul Sănătăţii are un contract de muncă cu Spitalul Polisano din Sibiu şi a publicat un ordin de ministru care reduce dotările necesare pentru accederea în programul ”Acţiunile Prioritare pentru tratamentul pacienţilor cu infarct miocardic acut”, care ar putea favoriza spitalul la care lucrează.

Deputatul PSD Daniel Suciu i-a cerut ”de urgenţă” demisia, însă premierul Ludovic Orban a anunţat că nu ia în calcul o astfel de măsură.