Vicepremier: La buget lipsesc 8 miliarde de lei din TVA. Din ce biruri suplimentare ar putea fi recuperați

NewMoney 25/08/2017 | 15:06 Ştiri
Vicepremier: La buget lipsesc 8 miliarde de lei din TVA. Din ce biruri suplimentare ar putea fi recuperați

Vicepremierul fără portofoliu Marcel Ciolacu a declarat vineri că încasările din TVA au fost cu opt miliarde de lei mai mici și că executivul caută soluții de a remedia această deficiență.

„Noi ne pregătim pentru prima rectificare bugetară pe 2017. (…) E normal că au pornit discuţii pe absolut toate sectoarele unde Guvernul a găsit deficienţe, cum e colectarea TVA. S-a luat măsuri de reoganizare a ANAF, vom vedea cifrele care închid luna august. La TVA s-a colecat mai puţin, lipsesc 8 miliarde”, a spus Ciolacu, potrivit Mediafax.

Veniturile din TVA s-au ridicat la 25,2 miliarde de lei în primele șase luni ale anului, în scădere cu 4,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, reiese din datele publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Posibile soluții pentru acoperirea veniturilor sub așteptări ar putea reintroducerea supraaccizei la carburanți și reducerea contribuțiilor către Pilonul II de pensii private obligatorii.

Dacă în privința Pilonului II nu s-a luat încă o decizie, Ministerul Finanțelor analizând în prezent mai multe variante, premierul Mihai Tudose a declarat vineri, după ședința CExN a PSD că supraacciza se va implementa din toamnă.

”Supraaciza la carburanţi va fi o decizie implementată în toamna aceasta, dar încă se negociază cu producătorii. (…) Atunci când ea a fost scoasă, odată cu celebra taxă de stâlp, la pompă nu s-a văzut nicio îmbunătăţire, iar atunci a fost scoasă pentru a uşura povara fiscală pe cetăţeni şi dacă tot nu s-a uşurat, să o punem la loc, că măcar din banii ăia facem un spital. Nu am scos-o ca să se îmbogăţească distribuitorii”, a spus Tudose, citat de Mediafax.

El a dat totodată de înțeles că dacă prețurile la pompă vor crește, Guvernul va majora redevențele.

Executivul speră să colecteze venituri suplimentare de circa un miliard de lei prin reintroducerea supraaccizei.