(P) Viață de casnică antreprenor

NewMoney 27/03/2019 | 17:16 Ştiri
(P) Viață de casnică antreprenor

S-a schimbat în ultimele decenii rolul femeii în familie? Cu siguranță că da, însă la fel de sigur este și că această schimbare este mai mică decât ne-am fi așteptat. În continuare observăm că există în jurul nostru numeroase familii în care bărbatul a rămas cantonat în ideea că doar femeile se ocupă de treburile casnice, în ciuda faptului că femeia deseori este și ea angajată.

Evident, orice generalizare este inexactă atunci când vorbim despre un popor întreg. Dar vă invit la un mic exercițiu de imaginație. Gândiți-vă la persoanele cunoscute care nu fac parte din cercul restrâns de cunoștințe. Vorbim despre așa-numitele „legături slabe” (en. „weak ties”) din punct de vedere social. Știți, acea mătușă care și-a întemeiat familia în orășelul de baștină al unuia dintre părinți… Sau verișorul din altă localitatea pe care îl găsiți navigând online pe rețelele sociale…

Este suficient să analizăm aproximativ zece asemenea destine și cu siguranță ne vom da seama că statutul femeii în cadrul familiei este, mult mai des decât ne place să o recunoaștem, unul de subordonare sau servitute. În continuare, creșterea copiilor, prepararea meselor, curățenia casei sunt aproape exclusiv în sarcina lor, iar partea și mai ciudată este că uneori aceeași femeie este cea care aduce cei mai mulți bani în casă. Ca să nu mai spunem că lumea modernă a adăugat încă un stres în viața familiilor: cumpărăturile. Iar pentru ca economisirea banilor să fie fără efort e nevoie să ai un pic de spirit negustoresc.

 

Cu zâmbetul pe față

Maria N. din Târgoviște este una dintre persoanele dragi mie și aș putea spune că este o asemenea legătură slabă. Ne întâlnim cam o dată pe an împreună cu familia și dintotdeauna m-a fascinat modul în care reușește să jongleze cu toate îndatoririle ei zilnice. Trei copii sănătoși, o mică afacere proprie dezvoltată atunci când copiii sunt la școală sau la grădiniță și, cu toate acestea, găsește timp să fie voluntar în acțiuni de protecție a mediului înconjurător.

Am fost curioasă să aflu cum de reușește să o scoată la capăt de fiecare dată cu zâmbetul pe față. „Uneori este foarte greu, important e să-ți păstrezi calmul și să te concentrezi pe rezultat. Nu am ezitat niciodată să apelez la o vecină pe care o plătesc de fiecare dată când nu mai am timp să calc hainele sau să gatesc o masă mai mare, cu musafiri. E doar un exemplu. Îmi dau seama că mulți nu-și permit un asemenea ajutor, dar m-ai întrebat cum mă descurc eu.”

Una dintre metodele ei de relaxare este să meargă la cumpărături, pentru că „hai să fim serioși, prețurile reduse sunt o plăcere pentru majoritatea dintre noi. Am descoperit recent un site cu cataloage online, Kimbino, care mă ajută să nu mă plimb aiurea. Verific de acasă sau de la firmă cel mai nou catalog Penny sau ce mai scrie în revista Cora și punct ochit, punct lovit.”

Urmează să mă întâlnesc din nou cu Maria și restul familiei extinse de Paște. Abia aștept să văd ce feluri de mâncare și povești de viață ne-a mai pregătit!