Veşti bune! Turismul european se va relua în luna iulie

Elena Marinescu 13/05/2020 | 18:08 Ştiri
Veşti bune! Turismul european se va relua în luna iulie

Turismul va reveni cel mai târziu în 2022 la nivelul înregistrat înaintea izbucnirii pandemiei de coronavirus, estimează directorul general al celui mai mare turoperator european. Tot el spune că vacanţele europene se vor relua în iulie.

„Cred că în 2022, cel mai târziu, vom vederea o redresare completă a turismului”, a dat asigurări Fritz Joussen, şeful TUI, cel mai mare turoperator european. Anterior, TUI anunţase că a fost nevoit să scadă costurile, pentru a face faţă efectelor epidemiei, iar Joussen a declarat că în viitor firma va fi flexibilă în privinţa deţinerii de active.

Recomandări pentru salvarea sezonului turistic estival

Conform unui document consultat de AFP, Comisia Europeană se pregăteşte să prezinte miercuri recomandările destinate să salveze sezonul turistic estival, prin stimularea statelor membre să redeschidă progresiv frontierele interioare pe care le-au închis. Executivul comunitar insistă asupra necesităţii ca redeschiderea să se facă în mod „concertat”, „cât mai armonios posibil” şi „non-discriminatoriu”.

Acestea sunt simple recomandări din partea Comisiei Europene, deoarece este la latitudinea statelor să decidă ridicarea controalelor şi a restricţiilor introduse pentru a limita răspândirea coronavirusului. Bruxelles-ul susţine că, atunci când ţările sunt într-o situaţie epidemiologică comparabilă şi au adoptat aceleaşi măsuri preventive, ele trebuie să fie tratate în acelaşi mod.

De exemplu, dacă Austria decide să îşi deschidă frontierele cu Germania, ea trebuie să facă acelaşi lucru şi pentru frontierele cu Cehia, dacă această ţară este într-o situaţie comparabilă cu Germania. La fel, când o ţară deschide îşi frontierele cu o altă ţară ea trebuie să facă acest lucru pentru toţi locuitorii acelei ţări, indiferent dacă au sau nu naţionalitatea acelui stat.

Comisia Europeană va recomanda ţărilor membre să ia deciziile pe baza unei evaluări a situaţiei sanitare din fiecare ţară şi să comunice între ele, scrie Agerpres, preluând Reuters. Această restabilire a liberei circulaţii în cadrul spaţiului Schengen este crucială pentru turismul european, un sector responsabil pentru 10% din Produsul Intern Brut şi asigură locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE.

În unele state din sudul Europei, precum Grecia, Italia, Spania şi Portugalia, această proporţie este chiar mai mare şi dacă turiştii nu vin în vacanţă, situaţia economică a acestor ţări s-ar putea agrava.