Veşti bune pentru militarii de carieră! Noul ministru de Finanțe caută soluţii pentru majorarea pensiilor

Elena Marinescu 30/11/2021 | 21:34 Ştiri
Veşti bune pentru militarii de carieră! Noul ministru de Finanțe caută soluţii pentru majorarea pensiilor

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, anunță că guvernanții se gândesc să facă o echilibrare a pensiilor speciale. Cei vizați sunt pensionarii militari, mulți dintre aceștia având venituri mai mici decât alte categorii. În prezent, pensiile și salariile militarilor reprezintă 53% din bugetul Ministerului Apărării Naționale, mai mic decât al altor ministere.

Ministrul de Finanțe s-a referit la pensiile care nu au mai fost indexate de ani de zile. „Există o problemă a pensiilor speciale care nu au fost indexate de ani de zile”, a spus marți seara, la România TV, noul ministru de Finanțe.

Veşti bune pentru militarii de carieră

Câciu a mai spus că numeroși pensionari militari au pensii foarte mici în comparație cu alte persoane din aceeași categorie, pe listă fiind chiar și veterani din Irak și Afganistan. „Trebuie să facem o echilibrare pentru că sunt foarte mulți care au rămas cu venituri foarte mici”, a adăugat Adrian Câciu.

Modificările care îi privesc pe pensionarii militari vor fi făcute împreună cu Ministerul de Interne și cu Ministerul Apărării Naționale. Guvernul va lua sute de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru a putea plăti pensiile militare de stat în luna decembrie, după ce mii de cadre militare și polițienești s-au pensionat pe parcursul anului, majorând semnificativ costurile bugetare lunare ale acestor pensii.

„Pensiile militare nu sunt pensii speciale”

Generalul de brigadă (r) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, subliniază asaltul la care sunt supuși militarii români și încălcarea flagrantă a Constituției când vine vorba de Armata României, pensiile de serviciu și nu numai.

E o atmosferă deosebit de încărcată în societate. Declarațiile publice care se fac, de un populism extraordinar de dăunător, scot în relief că toate pensiile se vor mări de la 1 ianuarie 2022, mai puțin pensiile militare” – generalul de brigadă (r.) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, într-un interviu acordat DefenseRomania.

Generalul (r) Gropan a precizat că situația actuală e cauzată de o proastă înțelegere și aplicare a Constituției României. „În ultimul timp apare pe diferite canale media și se reia ostentativ o decizie a Curții Constituționale în care se precizează că doar ei, doar magistrații au dreptul la pensie separată. Că doar statutul lor constituțional prevede acest lucru”, a acuzat generalul (r) Nicolae Gropan. Acesta a precizat că nu sunt respectate prevederile constituționale care țin de Armata Română, în special Articolul 118.

Noi, Armata, suntem o instituție fundamentală a statului iar Art. 115 aliniatul 6 spune clar că nu se permite prin OUG să se modifice legile referitoare la instituțiile fundamentale. Magistrații țin cu dinții de propriile privilegii. În toate acțiunile, chiar ale politicului de a modifica ceva în domeniul salarizării sau pensiilor magistraților, imediat vin și spun (n.r. – judecătorii de la CCR) că nu e constituțional. Dar atunci cum e constituțional la militari?”, s-a întrebat retoric președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari.

Cele șase pensii de serviciu existente în momentul de față:

  • cele acordate judecătorilor și procurorilor
  • cele acordate membrilor Corpului diplomatic şi consular al României
  • cele pe care le primesc funcționarii publici din parlament
  • cele ale personalului auxiliar de specialitate din instanțele judecătorești și parchete
  • pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România
  • pentru beneficiari ai Curții de Conturi

Conform mai multor decizii CCR, pensiile speciale ale magistraților nu pot fi desființate, așa încât ele vor fi menținute.

În acest an, în evidenţa Casei de pensii sec­to­ria­le a MApN numărul bene­ficia­rilor de pensii militare de stat a depăşit 80.000, din care peste 65.000 de pensii de serviciu, 14.000 de pensii de urmaş şi aproape 1.000 de pensii de invaliditate. Pensia medie plătită de către Casa de pensii sectorială, în cuantum brut, a fost de aproape 4.000 de lei.

De la începutul lui 2016, pensiile de stat pentru militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt reglementate de o lege specială, respectiv Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, după ce, timp de câțiva ani, aceștia au fost incluși în sistemul pensiilor publice. Astfel, potrivit acestei legi, pensiile militare de stat sunt formate din următoarele categorii de pensii: pensia de serviciu, pensia de invaliditate şi pensia de urmaș.