Veşti bune de la Palatul Victoria. Firmele vor putea accesa primul miliard de euro de la UE începând cu luna septembrie

Elena Marinescu 27/08/2020 | 09:30 Ştiri
Veşti bune de la Palatul Victoria. Firmele vor putea accesa primul miliard de euro de la UE începând cu luna septembrie

Companiile care apelează la proiecte de redresare economică finanţate prin fonduri europene vor putea începe să încaseze bani din primul miliard de euro, din cele 80 de miliarde reprezentând fonduri europene alocate României, din a doua parte a lunii septembrie sau din prima parte a lunii octombrie, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

„Primul miliard de euro (din cele 80 de miliarde de euro alocate României de UE, dintre care 33,5 miliarde parte a pachetului de redresare economică, n.r.), cel pe care noi îl avem în gestionare de către Ministerul Fondurilor Europene, în parteneriat cu Ministerul Economiei, este pe cale să ajungă la companii. Aici vestea cea bună este că procedurile în relaţia cu Comisia Europeană sunt destul de avansate, chiar în cursul săptămânii viitoare decizia de aprobare a schemei de ajutor de stat pentru miliardul de euro s-ar putea să fie adoptată de către Comisie, ceea ce înseamnă că procedurile pe care le avem de parcurs duc spre termenul de aproximativ 15 septembrie, în care firmele vor putea să-şi depună aplicaţiile de finanţare şi să intre în posesia banilor după ce au încheiate contractele de finanţare cu noi.

După data de 15 septembrie, având posibilitatea să-şi depună aplicaţiile, putem discuta de plăţi după momentul în care se încheie contractele de finanţare. Oricum, în a doua jumătate (a lunii septembrie, n.r.), început de octombrie se pot face primele plăţi din miliardul de euro, astfel încât să putem ajuta efectiv firmele care se găsesc în dificultate”, a afirmat Marcel Boloş, la Digi 24.

Ministrul Fondurilor Europene a dat detalii suplimentare despre programul IMM Factor, prin care firmele care au probleme financiare din cauza întârzierii plăţilor în contextul pandemiei primesc o garanţie guvernamentală de 50% a facturilor restante, program care are o sumă maximă pentru firma beneficiară de 5 milioane de lei.

„Schema este administrată de către Ministerul Finanţelor Publice şi vine în întâmpinarea firmelor care sunt în dificultate, spre exemplu dacă există dificultăţi în ceea ce priveşte încasarea facturilor de la diferiţi clienţi ai firmei sau în colectarea creanţelor, cel care are astfel de contracte comerciale sau astfel de creanţe în relaţia cu clienţii săi poate apela pentru împrumut bancar la o bancă, astfel încât banii să îi fie asiguraţi înainte de data scadenţei pe care o are în relaţia cu clienţii. Este un ajutor pentru companiile care se află în dificultate, mai ales cele care au aceste deficite de cash-flow; sigur că această schemă este administrată în comun cu sistemul bancar, pentru a se preîntâmplina astfel de dificultăţi pe care firmele le au pentru partea de disponibilităţi”, a explicat Marcel Boloş.

Ministrul fondurilor Europene a subliniat că nu există o limitare a accesului companiilor la programul IMM Factor. „Din câte au fost prezentate în Guvern, la această schemă pot apela firmele care se află în dificultate, respectiv au nevoie de acest cash-flow disponibil înainte de data scadenţei, înainte de data care e prevăzută în contractul comercial scadenţa respectivă, pentru că procedura de după momentul în care banca a acordat respectivul credit spune că banca urmează paşii procedurali pe care i-ar fi făcut firma până la momentul în care încasează de la clienţi contravaloarea creanţei comerciale pe care o au. Deci, practic nu există o limitare din punctul de vedere al accesibilităţii la această schemă, este vorba de această formă de creditare în avans pe care o fac băncile pentru a asigura lichiditatea de care firmele au nevoie în această perioadă”, a menţionat Marcel Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că schema de sprijin IMM Factor are un plafon maxim de 5 milioane de lei pentru o companie. „Plafonul este stabilit de către Ministerul Finanţelor Publice şi această ajustare a plafoanelor are loc de câte ori e nevoie. Cred că aceste plafoane vor fi majorate, după cum s-a întâmplat şi la IMM Invest. Cei 50% din garanţia pe care o oferă statul ajută la mecanismul de creditare bancară, pentru că e vorba de un mecanism de creditare în avans pentru ca să se poată sprijini firmele în dificultate pe ceea ce înseamnă lipsa de lichidităţi”, a adăugat Marcel Boloş.