Veste bună pentru piața de capital: Globalworth își aduce obligațiunile de 550 de milioane de euro pe bursa de la București

Andreea Neferu 26/07/2017 | 12:32 Ştiri
Veste bună pentru piața de capital: Globalworth își aduce obligațiunile de 550 de milioane de euro pe bursa de la București

 

Dezvoltatorul imobiliar Globalworth, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală de real estate, își listează pe 31 iulie emisiunea de obligațiuni în euro în valoare de 550 de milioane de euro la Bursa de Valori București. Emisiunea de obligațiuni, intermediată de brokerul BT Capital Partners, se va derula și pe bursa de la Dublin.

Banii obținuți în urma acestei emisiuni urmează să fie utilizați pentru achitarea unor datorii și finanțarea dezvoltării companiei, atât în România, cât și în alte țări din regiune. Banca Europeană pentru Reconstrucție (BERD) a anunțat că a investit 50 de milioane de euro în emisiunea dezvoltatorului.

Totuși, Globalworth recunoștea în prospectul emisiunii că ”nu există garanții că (…) o piață activă de tranzacționare se va dezvolta la Bursa de Valori București (pentru emisiunea de 550 de milioane de euro – n.r.)”.

Obligațiunile în euro sunt scadente în iunie 2022 și au o dobândă anuală fixă de 2,875%.

Citiți și: Ce îi sperie și ce îi ispitește pe marii investitori imobiliari de pe Bursa de la București

Recent, în acționariatul Globalworth a intrat un fond de investiții sud-african, Growthpoint, care administrează active la nivel mondial de 7,6 miliarde de euro. La începutul acestui an, presa israeliană scria că Globalworth se află și în cursa pentru preluarea grupului israelian Africa-Israel Investments, care deține pe plan local mai multe proprietăți, printre care și unul dintre cele mai performante mall-uri din România, AFI Cotroceni.

Printre activele Globalworth, investitor care și-a concentrat atenția mai mult asupra Bucureștiului, se numără clădirile de birouri Globalworth Tower (Bucharest One), UniCredit Tower, Cathedral Plaza, Gara Herăstrău și Tower Center. De asemenea, compania are în lucru acum proiecte de birouri precum Globalworth Campus din zona Pipera din București.

Dezvoltatorul Globalworth, unul dintre cei mai activi jucători de pe piața locală imobiliară, a obținut anul trecut un venit operațional net de 43,6 milioane de euro, în creștere cu 53,5% față de 2015. Avansul spectaculos vine în contextul în care Globalworth a făcut o serie de achiziții imobiliare în ultimii ani, crescându-și numărul de proprietăți generatoare de venituri.

La finalul anului trecut, portofoliul imobiliar al companiei fondate de grecul Ioannis Papalekas (foto) a ajuns la 977,5 milioane de euro, care îl plasează pe locul al doilea în topul proprietarilor cu cele mai mari active imobiliare, după NEPI.


Sursă foto: Mediafax

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.