Venituri bugetare: de ce creșterea de peste 1% din primul trimestru este, de fapt, un mare minus

Alexandra Pele 03/04/2017 | 17:00 Ştiri
Venituri bugetare: de ce creșterea de peste 1% din primul trimestru este, de fapt, un mare minus

Veniturile colectate de Fisc la buget în primele trei luni ale anului au fost de 50,4 miliarde de lei, în creștere cu 1,3%, față de primul trimestru din 2016, transmite Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Așadar, veniturile din 2016 au fost cu 631,3 milioane de lei mai mari, în condițiile în care Guvernul are nevoie de un plus de 31 de miliarde de lei în acest an pentru a-și îndeplini obligațiile.

În luna martie, la bugetul statului s-au colectat 18,4 miliarde de lei, cu 5,2% mai mult decât în martie anul trecut.

Creșterea vine după două luni în care veniturile bugetare s-au situat sub nivelul celor din 2016.

În primele două luni ale anului, veniturile au consemnat o scădere de 1,4%, ridicându-se la 34,8 miliarde de lei. Principalele categorii care au dezamăgit din acest punct de vedere au fost veniturile din TVA, cu 15,8% mai mici decât anul trecut, dar și cele din fonduri europene.

Pe partea de cheltuieli, cele legate de personal au crescut cu 13,3%, în vreme ce investițiile au fost mai mici.

Pentru acest an, Guvernul și-a bugetat venituri totale de 254,7 miliarde de lei, în creștere cu 13,8% față de cele din 2016, estimare considerată optimistă de mulți economiști.

ANAF a precizat că evoluția pozitivă a încasărilor bugetare a survenit „pe fondul implementării măsurilor de îmbunătățire a colectării și conformării voluntare”.

 


FOTO: Mediafax

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.