Valul de concedieri din industria tech ajunge și la Google: Compania va concedia 12.000 de persoane

Andrei Dumitru 20/01/2023 | 16:19 Ştiri
Valul de concedieri din industria tech ajunge și la Google: Compania va concedia 12.000 de persoane

Alphabet, compania mamă a Google, va reduce 12.000 de posturi, a anunţat vineri grupul, la câteva zile după ce compania rivală Microsoft anunţase, la rândul ei, că va da afară 10.000 de angajaţi, relatează Reuters.

Sectorul tehnologic american pare să treacă printr-o criză şi mai multe companii au anunţat în ultima vreme o serie de disponibilizări.

Într-o notă internă transmisă personalului, directorul executiv al Alphabet, Sundar Pichai, a explicat că firma şi-a extins rapid forţa de muncă în ultimii ani „într-o realitate economică diferită de cea cu care ne confruntăm astăzi”.

„Îmi asum întreaga responsabilitate pentru deciziile care ne-au condus aici”, a punctat el.

Concedierile de la Alphabet vor afecta întreaga companie, la nivel global, inclusiv resursele umane şi unele funcţii de suport, precum şi echipele de inginerie şi de produs.

Această mişcare are loc într-o perioadă de incertitudine economică şi tehnologică pentru industrie şi într-un moment în care Google şi Microsoft au investit în domeniul – în plină dezvoltare – al inteligenţei artificiale (AI).

„Sunt convins că avem o oportunitate uriaşă în faţa noastră, datorită forţei misiunii noastre, valorii produselor şi serviciilor noastre şi investiţiilor noastre precoce în inteligenţa artificială”, recunoaşte Sundar Pichai în nota către angajaţi.

Microsoft, Goldman Sachs și Amazon, au anunțat deja disponibilizări luna aceasta. Meta a declarat în noiembrie 2022 că dă afară peste 11.000 de angajați, sau 13% din forța de muncă. Economiștii-șefi se așteaptă ca reducerile de locuri de muncă să continue pe tot parcursul anului 2023.