Valoarea pieței M&A este „umflată” uneori de consultanți pentru a atrage investitori străini

Alexandra Pele 10/02/2017 | 12:55 Financiar
Valoarea pieței M&A este „umflată” uneori de consultanți pentru a atrage investitori străini

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

La o privire mai atentă, piața de fuziuni și achiziții nu este neapărat așa cum o conturează estimările construite pe tran­zacții fără nicio legătură cu ceea ce s-ar putea numi M&A-ul pur.

Anul 2016 a fost unul excepțional de bun pentru piața de fuziuni și achiziții (M&A), spunea Ioana Filipescu, par­­te­­ner Deloitte, într-o conferință de presă orga­ni­zată la începutul acestui an. Piața a crescut cu 23%, la 3,4–4 miliarde de eu­­ro – marja de eroare de peste ju­­mă­­ta­­te de miliard de euro este dată de tran­­zac­țiile a căror valoare nu a fost făcută publică.

Cu doar câteva luni înainte, estimările consultanților indicau un nivel de cel mult 2,5 miliarde de euro. „Sfârșitul de an a fost într-un fel decisiv în a schimba piața. Dacă vă uitați la comentariile ana­liștilor din prima jumătate a anului sau chiar după, toată lumea era într-un pesimism și într-o depresie totală. Lucrurile au revenit și au fost complet schimbate pe absolut ultima sută de metri“, explica Filipescu.

Într-adevăr, 2016 a fost dominat de trei megatranzacții, cu o valoare totală esti­mată la aproape două miliarde de euro, tranzacții anunțate oficial în ultimele do­­uă luni ale anului.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.