Ştiri

Valeriu Gheorghiţă: Vaccinarea anti-COVID previne apariţia sindromului inflamator multisistemic, la persoanele sub 18 ani

Vaccinarea anti-COVID-19 la persoanele cu vârsta sub 18 ani are o eficienţă de peste 91% în prevenirea cazurilor de sindroam inflamator multisistemic, a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România.

Medicul militar atrage atenţia asupra necesităţii respectării tuturor măsurilor de prevenţie, deoarece varianta Omicron poate ocoli răspunsul imun obţinut ca urmare a trecerii prin boală sau a vaccinării. „Varianta Omicron este de cel puţin 3-4 ori mai transmisibilă decât Delta, deci va genera de 3-4 ori mai multe cazuri. Această transmisibilitate crescută este greu de controlat doar prin vaccinare pentru că varianta Omicron vine la pachet cu o serie de mutaţii care reuşesc să ocolească răspunsul imun pe care noi îl obţinem atât ca urmare a trecerii prin boală, dar şi ca urmare a vaccinării.

Din acest punct de vedere, vaccinarea în momentul de faţă are un rol important în prevenirea formelor severe de boală şi în prevenirea spitalizărilor şi a deceselor. De asemenea, limitează transmiterea infecţiei cu SARS-CoV-2, dar sub nicio formă nu mai vorbim despre eliminarea acestui virus sau deblocarea completă a transmiterii. Şi avem nevoie şi de celelalte măsuri de prevenţie”, a explicat, marţi, Valeriu Gheorghiţă, la Europa FM.

Potrivit coordonatorului CNCAV, COVID-19 este listată în primele 10 cauze de deces la copiii din categoria de vârstă 5-11 ani. „Trecerea prin boală, şi pentru că vorbeam de grupa de vârstă tânără, asociază nişte riscuri. Şi, în general, la persoanele cu vârste sub 18 ani aceste riscuri sunt – pe lângă cele legate de posibilitatea de a face o formă gravă mai ales în cazul celor care au în evidenţă afecţiuni cronice – poate să determine o serie de complicaţii inflamatorii la distanţă – undeva la 4-6 săptămâni de la trecerea prin boală, chiar dacă această infecţie a fost inaparentă şi noi nu am ştiut că a trecut prin boală – copiii pot să dezvolte ceea ce noi numim sindrom inflamator multisistemic.

Din circa 2 milioane de cazuri de copii raportaţi cu infecţie SARS-CoV-2 din această grupă de vârstă, 5-11 ani din SUA, aproximativ 2300 au făcut acest sindrom inflamator multisistemic. Au fost circa 8300 de spitalizări la această grupă de vârstă, din cele 2 milioane de cazuri, şi aproximativ 100 de decese. Maladia COVID-19 este listată în primele 10 cauze de deces la copiii din această grupă de vârstă. Deci nu este o afecţiune de neglijat. Nu trebuie să o tratăm cu superficialitate pentru că o singură viaţă pierdută este o dramă pentru familia respectivă”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă,

Potrivit lui, vaccinarea anti-COVID a persoanelor sub 18 ani are eficienţă de peste 91% în prevenirea complicaţiilor. „Vaccinarea împotriva COVID-19 la persoanele cu vârsta sub 18 ani are o eficienţă de peste 91% în prevenirea acestor cazuri de sindroame inflamatorii multisistemice. Deci sub nicio formă nu favorizează instalarea acestor complicaţii inflamatorii, ci previne într-o proporţie foarte mare, instalarea acestor complicaţii. Iar dintre copiii care au dezvoltat această complicaţie – sindrom inflamator multisistemic – care a necesitat internare în terapie intensivă niciunul dintre ei nu era din categoria celor vaccinaţi. Practic, vaccinarea este benefică din acest punct de vedere”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Elena Marinescu

Recent Posts

AeroVacanțe introduce pentru această vară 14 curse charter către Lesbos, a treia cea mai mare insulă din Grecia

AeroVacanțe, parte a grupului Aerotravel, mizează în 2024 pe destinații noi, mai accesibile pentru români,…

o oră ago

EY: Investiţiile străine directe europene în România se confruntă cu primul declin în ultimii 3 ani

Investiţiile străine directe (ISD) europene se confruntă cu primul declin în ultimii trei ani, numărul…

2 ore ago

Grupul de turism rtk se lansează în România

rtk romania, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții…

2 ore ago

Listarea Premier Energy Group, la BVB: Ţelul nostru e să devenim unul dintre liderii regionali în zona Balcanică

Premier Energy Group vrea să ajungă la peste 1.500 de MW energie instalată în surse…

2 ore ago

TEILOR lansează DAAR, un nou brand de bijuterii, cu un portofoliu axat pe diamantele create în laborator

Grupul TEILOR anunță lansarea unui nou brand de bijuterii, DAAR, pe piața din România. Cu…

3 ore ago

Centrokinetic, în parteneriat cu AGISTA, achiziționează pachetul majoritar al clinicii Socrates din Timișoara

Fondul de investiții de growth AGISTA a sprijinit cel mai mare lanț de recuperare medicală…

4 ore ago

Acest website folosește cookies