Valeriu Gheorghiță: Se continuă vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă

NewMoney 08/04/2021 | 16:23 Ştiri
Valeriu Gheorghiță: Se continuă vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheoghiţă, a anunţat joi că se continuă vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă, precizările venind după anunţul Agenţiei Europene a Medicamentului potrivit căruia formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului.

”Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu prima doză vor continua rapelul cu acelaşi vaccin. Persoanele care au avut un eveniment trombotic au contraindicaţie cu vaccinul de la Astra Zeneca şi continuă vaccinarea cu un vaccin produs de o altă companie. Vom elabora un material informativ pentru toate persoanele care doresc să se vaccineze sau care au fost vaccinate, care să prezinte succint care sunt semnalele de alarmă pentru care trebuie să solicite un consult medical”, a precizat medicul.

El a explicat că e important să se continue vaccinarea cu toate produsele vaccinale şi ca un procent ridicat din populaţie să se vaccineze, pentru cp renunţarea la vaccinare ne poate aduce în faţa unor forme severe de îmbolnăvire şi ne poate compromite atingerea imunităţii de grup pentru a stopa efectele nocive ale pandemiei.

Gheorghiţă a dat asigurări că toate autorităţile şi specialiştii monitorizează toate datele ştiinţitice, atât cele deja existente, cât şi cele care urmează să fie publicate, privind vaccinarea, profilul de siguranţă, atât pentru AstraZeneca, dar şi pentru celelalte vaccinuri.

”Mecanismele de farmacovigilenţă la nivel european funcţionează. Experţii monitorizează toate evenimentele adverse raportate. Fiecare stat raportează aceste evenimente adverse”, a dar asigurări preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţii de Vaccinare.

Precizările vin după ce Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford,