Valeriu Gheorghiţă, optimist în plin scandal privind reacţiile adverse post-vaccinare cu serul de la AstraZeneca

Elena Marinescu 07/04/2021 | 20:34 Ştiri
Valeriu Gheorghiţă, optimist în plin scandal privind reacţiile adverse post-vaccinare cu serul de la AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că, pentru vaccinul AstraZeneca, frecvenţa reacţiilor adverse după cea de-a doua doză este „mult scăzută” comparativ cu prima doză.

Dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi tip de vaccin„, adaugă el. Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ce mesaj transmite oamenilor, având în vedere că săptămâna viitoare începe rapelul cu AstraZeneca în ţara noastră.

Vor fi făcute recomandări în acest sens, la acest moment nu există date care să sugereze o creştere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă ştim că după cea de-a doua doză frecvenţa reacţiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză.

Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu acelaşi tip de vaccin. Nu este luată o decizie, nu se modifică schema de vaccinare. Agenţia Europeană a Medicamentului a menţionat că nu sunt date disponibile pentru cea de-a doua doză, cu siguranţă în urma şedinţei pe care o vom avea vom stabili şi această strategie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

El a transmis un mesaj „de echilibru şi de responsabilitate şi de înţelegere” a situaţiei actuale şi a dat asigurări că vor fi luate cele mai prudente măsuri, astfel încât siguranţa fiecăruia să fie pusă pe primul loc.

Cred că după acest anunţ al Agenţiei Europene a Medicamentului efectul nu va fi cel menţionat, de scădere a încrederii, ci dimpotrivă ne aşteptăm să crească încrederea în acest tip de vaccin, tocmai pentru că înţelegem mai bine aceste lucruri. Avem şi o frecvenţă estimată de 3,5 cazuri la un milion de doze administrate, ceea ce este o frecvenţă extrem de rară„, a spus Gheorghiţă.

În opinia sa, este important să se creeze un protocol medical pentru gestionarea eventualelor evenimente adverse. „În România nu au fost înregistrate asemenea evenimente adverse. (…) Peste 300.000 de persoane au primit deja prima doză. Deci, iată 300.000 de doze cel puţin 300.000 să fie rezervate pentru cea de-a doua doză. Vaccinul de la AstraZeneca împreună cu vaccinul de la Johnson and Johnson vor fi distribuite prin reţeaua cabinetelor de medicină de familie, unde noi credem că va asigura continuitatea şi un ritm de vaccinare cât se poate de bun„, a mai susţinut Gheorghiţă.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat, miercuri, că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar ”foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, relatează AFP.

EMA a stabilit ”o legătură posibilă cu cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, anunţă agenţia cu sediul la Amsterdam într-un comunciat. Însă raportul între beneficii şi riscuri rămâne pozitiv, subliniază agenţia.