Valeriu Gheorghiță: Din 400.000 de vaccinați cu AstraZeneca nu avem nici măcar un caz de tromboză

Elena Marinescu 08/04/2021 | 22:30 Ştiri
Valeriu Gheorghiță: Din 400.000 de vaccinați cu AstraZeneca nu avem nici măcar un caz de tromboză

Coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță, îi îndeamnă pe românii care au primit deja prima doză de vaccin cu serul AstraZeneca să nu ezite și meargă şi pentru a face rapelul.

Sunt foarte puține persoane, vorbim despre câteva zeci care au făcut deja cea de-a doua doză. În acest interval, între 4 și 8 săptămâni. Reamintesc faptul că demararea celei de-a doua doze se va efectua după data de 14 aprilie, când se împlinesc 8 săptămâni de la momentul administrării primelor doze în România.

Majoritatea (celor care au făcut prima doză cu AstraZeneca, adică 392.255 de persoane – n.r.), peste 60%, sunt femei, ceea ce corespunde cu ceea ce se întâmplă și la nivel european sau cel puțin acestea sunt datele preliminare. Tocmai de aceea nu putem spune că femeile au un risc mai crescut comparativ cu bărbații.

Noi nu avem reacții, evenimente trombotice raportate (n.r.: la AstraZeneca). Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca. (…) Noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative. Vorbim de peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și Europa și au fost raportate și analizate în detaliu circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice.

Cred că este important, de asemenea, să înțelegem că frecvența evenimentelor trombotice nu este, în general, mai crescută decât ce se regăsește în populația generală nevaccinată, dar, într-adevăr, strict pe aceste localizări particulare – tromboze de sinus venos cerebral, tromboze de circulație venoasă abdominală – există acest semnal că avem o frecvență ușor mai crescută față de ceea ce se regăsește în populația generală și oamenii, de fapt, trebuie să fie informați de acele semne de alarmă”, a explicat medicul la postul B1TV.