Vaccinul rusesc contra coronavirusului a fost botezat „Sputnik V” după satelitul sovietic

NewMoney 11/08/2020 | 16:01 Ştiri
Vaccinul rusesc contra coronavirusului a fost botezat „Sputnik V” după satelitul sovietic

Vaccinul contra coronavirusului dezvoltat de Rusia a fost botezat „Sputnik V”, după satelitul sovietic, prima navă spaţială care a efectuat o orbită în jurul Pământului, a anunţat directorul fondului suveran rus RDIF, scrie AFP.

„Mai mult de un miliard de doze” au fost comandate de 20 de ţări străine, a afirmat patronul acestui fond Kirill Dmitriev, precizând că faza 3 a testelor va începe miercuri.

Fondul suveran a precizat că producţia în masă va începe în septembrie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat marţi că Centrul de cercetări în epidemiologie şi microbiologie „Nikolai Gamaleia” a realizat „primul” vaccin contra noului coronavirus, asigurând că el va oferi „imunitate durabilă”.

Ministerul Sănătăţii a afirmat că o dublă injectare „ar permite formarea unei imunităţii pe termen lung”, estimând că ar putea dura doi ani.

Anterior acestui anunţ, cercetătorii străini şi-au exprimat îngrijorările cu privire la găsirea unui vaccin într-un termen atât de scurt, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut apel la respectarea „liniilor directoare şi a directivelor” în materie de vaccin.

Vaccinul, disponibil pentru populație de anul viitor

Potrivit autorităţilor de la Moscova, profesorii şi personalul medical ar trebui să înceapă să se vaccineze din august, înainte ca vaccinarea să ajungă la toată populaţia la 1 ianuarie 2021.

Dmitriev a condamnat „atacurile mediatice coordonate” cu privire la acest vaccin, care au avut ca scop discreditarea cercetărilor din Rusia. El a afirmat că „siguranţa şi sănătatea oamenilor obişnuiţi” a fost „confiscată de divergenţele politice”.

„Abordarea politizată a vaccinului rusesc de un anumit număr de ţări occidentale pune în pericol viaţa cetăţenilor lor. În loc să atace constant Rusia, care ar fi prima ţară din lume care înregistrează un vaccin contra coronavirusului, ar fi de preferat să se angajeze într-un dialog constructiv cu noi”, a adăugat el.