Ştiri

Vacanțe spionate. De ce își înregistra o gazdă Airbnb, audio și video, oaspeții pe care îi caza

Alternativă la serviciile clasice de cazare, sistemul Airbnb a fost des criticat în piața industriei turismului pentru că nu prezintă siguranță ori discreție.

Un cuplu din Indiana care se afla luna trecută în vacanță în Florida a descoperit că în dormitorul unde se cazase era spionat video. Derek Starnes se afla în cameră alături de soția sa când a observat ceva ciudat la detectorul de fum. Derek lucrează în domeniul tehnologiei și a constatat că ceva nu era în regulă cu dispozitivul din tavan, care avea o gaură neagră pe partea laterală. Spune că atunci când a scos detectorul de fum, a găsit o înregistrare a camerei pe un card SD.

Poliția locală a confirmat că a fost chemată la proprietate la 21 septembrie și a găsit două camere ascunse în detectoarele de fum: una în dormitor și alta în sufragerie. Potrivit lui Longboat Key News, citat de independent.co.uk, dispozitivul din camera de zi era orientat către masă și canapea, în timp ce camera din dormitor era îndreptată direct spre pat. Poliția a confiscat, de asemenea, microfoane și dispozitive de stocare a datelor la proprietate.

Proprietarul casei închiriate prin Airbnb, Wayne Natt, în vârstă de 56 de ani, care a fost acuzat de voyeurism video, a declarat poliției că utilizează aparatele foto pentru înregistrarea activităților sexuale la petreceri „swingers” pe care le organizează atunci când nu închiriează camerele. El a negat că a avut intenția de a-și filma oaspeții care veneau în concediu. Cu toate acestea, poliția a descoperit imagini pe cardurile SD cu soția lui Derek Starnes care umbla goală prin casă.

Airbnb (aer, pat și mic dejun, în traducere liberă) este o companie americană înființată în 2008 care dispune de o platformă online prin care se pot închiria, oriunde în lume, camere, apartamente ori case întregi direct de la proprietari. În 2014, compania era evaluată la 10 miliarde de  dolari. Airbnb are în portofoliu circa 600.000 de proprietăți în peste 190 de țări. Serviciul poate fi acceasat online și este o alternatvă la cazările clasice care se fac prin agențiile de turism ori direct la hotel. Airbnb pune în contact proprietarul și oaspetele, pe site fiind afișat prețul final al serviciilor de cazare, compania urmând să ia un comision de cel mult 15% de la cel care închiriază camerele.

În cei nouă ani de existență au apărut mai multe mituri despre sistemul Airbnb. În unele cazuri este considerat mult mai ieftin și eficient în comparație cu rezervările clasice, iar în altele este prezentat drept nesigur după ce au fost date publicității mai multe cazuri în care oaspeții au găsit la proprietățile închiriate cadavre sau camere ascunse plasate special pentru a înregistra scene de sex.

 


FOTO: Airbnb / Facebook

Florel Manu

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

o zi ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

o zi ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

2 zile ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

2 zile ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

2 zile ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

2 zile ago

Acest website folosește cookies