Va fi sau nu criză pe piața imobiliară? Dacă va fi, cum va arăta? Cine va fi afectat? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun investitorii imobiliari

Florel Manu 26/04/2022 | 10:59 Financiar
Va fi sau nu criză pe piața imobiliară? Dacă va fi, cum va arăta? Cine va fi afectat? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun investitorii imobiliari

Va fi sau nu criză pe piața imobiliară? Dacă va fi, cum va arăta? Cine va fi afectat? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun investitorii imobiliari și la care, deocamdată, nimeni nu are un răspuns clar.

Cu afaceri în agricultură, asigurări și pu­blicitate, antreprenorul Ionuț Vochin (42 de ani) a investit frecvent în achiziția de apar­tamente, cumpărând cam unul pe an. Anul acesta însă nu va mai investi în imobiliare, ci se gândește să cumpere teren arabil. În ultimii doi ani, spune el, prețurile locuințelor au crescut accelerat, și cu 30-50% în unele cazuri.

„În urmă cu un an și jumătate am cum­pă­rat un apartament cu două camere în Rahova, cu 50.000 de euro, iar acum am ofertă să-l vând cu 75.000 de euro“, con­ti­nuă acesta, făcând și o comparație a prețu­lui pe metru pătrat construit. Dacă în urmă cu doi ani, în afara Bucureștiului, acesta era 600-800 de euro, acum depășește 1.000 de euro, în timp ce în oraș se apropie de 2.000 de euro. Deocamdată, nu vorbește despre o acută criză imobiliară, însă crede că, dacă băncile vor încetini creditarea, iar criza va apărea, aceasta ar urma să se a­propie de nivelul celei din 2009. Iar cei mai mulți investitori în imobiliare sunt și ei mai temperați în achiziții.

Materiale mai scumpe

Precauția investitorilor este generată în primul rând de prețurile în creștere ale apartamentelor. Și asta, pe fondul scumpirii materialelor de construcții. „La sfârșitul lui ianuarie, kilogramul de fier era de 4 lei plus TVA, iar la ju­mătatea lui martie, 6,5 lei fără TVA“, spune Cristian Giurgescu (36 de ani), dezvoltator al proiectului Evia Pallady din sectorul 3 al Bucureștiului. Creșterile de pre­țuri sunt puse pe seama crizei declanșate de invazia Rusiei în Ucraina, cele două țări fiind principalul furnizor de fier-beton pentru piețele europene.

Companiile care vând materiale de con­strucții confirmă creșterile de prețuri și spun că acestea nu au ajuns încă la un maxim. „Sunt încă furnizori care au alte surse de aprovizionare în afară de Rusia și Ucraina și încă nu au ridicat foarte mult pre­țurile“, spune Cosmin Răileanu (39 de ani), proprietar al platformei online de materiale de construcții vindemieftin.ro. Antreprenorul arată că în piață au apărut și speculațiile, fiind proprietari de depozite de materiale de construcții care aveau stocuri cărora le-au „actualizat“ prețurile în func­ție de noile valori, în creștere de la zi la zi. Răileanu adaugă că tendința de avans a prețurilor era vizibilă în piață încă de anul trecut, pe fondul creșterii cererii. Peste această cerere s-a suprapus acum în­chiderea liniilor de aprovizionare dinspre Rusia și Ucraina, iar efectul nu poate fi decât unul, consideră acesta: toate con­strucțiile noi se vor scumpi.

La rândul lor, dezvoltatorii arată și ei mai multă precauție. „Știu dezvoltatori care au oprit proiectele. Majoritatea pun în stand­by achiziția de terenuri“, spune Cristian Giur­gescu. El adaugă că, din discuțiile avute cu arhitecții, e posibil ca în următoa­rea peri­oadă să nu mai apară prea multe proiecte noi. La rândul său, pune toate aceste reacții pe seama creșterii prețurilor la materialele de construcții, estimând că doar în primele trei luni ale anului în curs prețurile apartamentelor au înregistrat un avans de peste 15%. În opinia sa, criza materia­le­lor de construcții va continua și după încheierea conflictului din Ucraina, pentru că multe facilități de producție din țara vecină nu vor mai fi operaționale o pe­ri­oadă îndelungată.

Emoția din piață

Agenții imobiliari au con­statat și ei un recul al pieței imediat după momentul 24 februarie, când Rusia a in­vadat Ucraina. „Observ o emoție în piață. În special în primele două-trei săptămâni de la invazie, intenția de cumpărare a scă­zut“, spune Christian Tudorache (38 de ani), proprietar al agenției imobiliare Kastel, care vorbește despre evidențierea a trei mari categorii distincte de cumpără­tori. În primul rând, detaliază acesta, cei care și-au securizat economiile și le-au schimbat în valută. Ba, mai mult, unii chiar au vrut să-și vândă o parte din proprietățile pe care le dețineau în România. Cea de-a doua categorie este a celor care erau în curs de achiziție a unei pro­prietăți, însă au blocat acest demers, urmând să ia o decizie finală abia după încheierea conflictului din Ucraina. În fine, cea de-a treia categorie, a celor cu lichi­di­tăți, dispuși să inves­tească, dar nu fără a ne­gocia un preț cât mai mic.

„A fost destul de mare ponderea celor care au cash și vor să cumpere o proprietate, lucru care le permite o putere de negociere mult mai mare“, confirmă și dezvoltatorul imobiliar Cristian Giurgescu.

Pentru perioada următoare, Tudorache se așteaptă să fie cumpărate în special apartamente mai ieftine, contrar trendului din ultimii doi ani, de creștere a interesului pentru locuințe mai spațioase sau pentru case cu grădină. El pune această reorientare și pe creșterea inflației, însă spune că scumpirea materialelor de construcții ră­mâne factorul major care a dereglat la sfâr­șitul lui februarie și începutul lui martie piața imobiliară. În plus, nu exclude nicio creștere a prețurilor în ceea ce privește re­sursa umană, care ar genera costuri mai mari pentru dezvoltatori. Cât despre cei din urmă, aceștia spun că, odată de­clan­șată, tendința de creștere a prețurilor se va menține și pe viitor. Inclusiv pe fond spe­culativ.

Acest articol a apărut în numărul 137 al revistei NewMoney.

FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.