Ştiri

USRPLUS cheamă parlamentarii responsabili să voteze moţiunea împotriva Guvernului Cîţu

Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a afirmat că parlamentarii formaţiunii politice vor fi prezenţi, joi după-amiază, la plenul reunit, va fi citită moţiunea de cenzură şi apoi aceasta îşi va intra în parcursul parlamentar. El a adăugat că aşteaptă ca orice parlamentar responsabil să vină la vot.

Moşteanu a menţionat că moţiunea ar putea fi dezbătută şi votată marţi. Potrivit acestuia, gestul preşedinţilor celor două camere de convocare a plenului reunit este unul normal într-o democraţie consolidată. „Ceea ce au făcut preşedinţii celor două camere a fost un act normal într-o democraţie consolidată, au arătat că sunt oameni de stat, că au respect pentru Constituţie, au respect pentru cetăţenii care i-au pus în acele funcţii şi au convocat mâine acel plen reunit. Mâine, la acest plen reunit vor fi parlamentarii USR PLUS, vom citi moţiunea şi moţiunea îşi va intra în parcursul parlamentar cum ar fi fost normal să fie de o săptămână aproape”, a afirmat Moşteanu.

„Orice parlamentar responsabil să vină la vot”

El a fost întrebat cum vede decizia PNL ca parlamentarii liberali să nu vină în plen. „Ştiu mulţi parlamentari PNL care nu mai vor un USL, au văzut cât de mult rău le-a făcut. Ştiu mulţi parlamentari PNL responsabili care înţeleg şi ştiu şi dânşii că Florin Cîţu este un pericol şi pentru PNL, şi pentru România în momentul ăsta. Eu aştept orice parlamentar responsabil să vină la vot, să vină la lucrările Parlamentului. La vot poate să decidă dacă votează sau nu votează”, a transmis Ionuţ Moşteanu.

El a precizat că moţiunea de cenzură îşi urmează cursul, în ciuda sesizării Curţii Constituţionale. „Moţiunea îşi urmează cursul, nu este nimic neconstituţional. Singurul abuz la adresa Constituţiei este cel făcut de tandemul Cîţu – Ciolacu zilele astea”, a explicat purtătorul de cuvânt al USR PLUS. Ionuţ Moşteanu a precizat că dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură ar putea avea loc marţi.

Executivul a solicitat Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României, pe de o parte, şi Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care a fost iniţiată şi depusă moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR, respectiv din încălcarea dispoziţiilor constituţionale cu privire la modul în care moţiunea de cenzură iniţiată şi depusă contrar Constituţiei a fost comunicată ulterior Guvernului.

În documentul semnat de premier, Ludovic Orban este acuzat că a încălcat prevederile constituţionale pentru că nu a comunicat Guvernului moţiunea în ziua în care a fost depusă şi pentru că ulterior a comunicat o moţiune ”iniţiată şi depusă cu nerespectarea condiţiilor constituţionale privind numărul minim de semnături valide”. Documentul face referire la ”comportamentul neconstituţional şi neloial al Parlamentului prin Preşedintele Camerei Deputaţilor”.

USR reclamă un nou abuz al premierului Cîţu

Moşteanu a mai declarat că premierul Florin Cîţu poate să-i dea afară pe prefecţii, subprefecţii, secretarii de stat numiţi la propunerea USR PLUS, dar acest demers ar fi „un nou abuz”.

Reamintesc că acest guvern este un guvern de coaliţie USR PLUS, PNL, UDMR. În împărţirea efortului guvernamental au venit foarte mulţi oameni buni, harnici, competenţi, care au ales să sprijine acest efort şi au înţeles cât de important este acest lucru pentru România. Ei sunt în continuare acolo şi îşi fac treaba, acest Guvern este guvernul României, nu este guvernul lui Florin Cîţu şi oamenii care sunt acolo îşi fac treaba pentru români, nu pentru Florin Cîţu.

Dacă vrea să-i dea afară, poate să-i dea afară, sunt în pixul dânsului. Ar fi un nou abuz, dar la câte a făcut, nu ne mai miră niciunul. Colegii îşi fac treaba în fiecare zi pentru români„, a spus Moşteanu, întrebat ce se întâmplă cu ceilalţi membri ai USR PLUS care se află în funcţiile de prefecţi, subprefecţii, secretari de stat, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă sunt pregătiţi prefecţii, subprefecţii, secretari de stat să-şi lase mandatul, Moşteanu a spus: „Fie că sunt pregătiţi, fie că nu sunt pregătiţi, dacă Florin Cîţu decide să-i demită, o să-i demită şi va fi un nou abuz al dânsului. S-a trezit cu pixul în mână la Palatul Victoria şi acum crede că este Dumnezeu. Nu este şi va vedea foarte curând„.

Întrebat dacă USR PLUS este în opoziţie sau la guvernare, Moşteanu a precizat: „Partidul nostru sprijină coaliţia de guvernare. Vrem să avem o coaliţie USR PLUS, PNL şi UDMR, fără Florin Cîţu premier„. „PNL are foarte mulţi oameni buni, capabili şi nu înţeleg de ce PNL rămâne agăţat de un singur om„, a adăugat Moşteanu.

Elena Marinescu

Recent Posts

STUDIU. Comerţul online din România va crește în 2024 cu aproximativ 10%

Sectorul de e-commerce din România este evaluat la aproximativ 7 miliarde de euro pentru finalul…

2 zile ago

Ministerul Economiei crește plafonul finanțării nerambursabile în cadrul programului Start Up Nation

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, a anunţat că programul Start Up Nation, va beneficia din…

2 zile ago

Consiliul Concurenței dă verdictul privind evoluţia sectorului bancar

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat vineri că rezultatele investigaţiei sectoriale privind sectorul bancar…

2 zile ago

Lazea (BNR): Cei care solicită noi facilităţi fiscale, salarii, ştiind bine că anul viitor va urma o corecţie, la ce se aşteaptă?

Adâncirea dezechilibrelor fiscale prin solicitarea de facilităţi ar putea avea la bază o speranţă deşartă…

2 zile ago

Meta Platforms, sub lupa anchetatorilor UE pentru conţinutul online

Compania Meta Platforms este vizată de o investigaţie majoră din partea Uniunii Europene legată de…

2 zile ago

Undă verde pentru referendumul de aderare a Republicii Moldova la UE

Parlamentul de la Chişinău a adoptat joi o hotărâre privind desfăşurarea referendumului privind aderarea Republicii…

3 zile ago

Acest website folosește cookies