USR: PSD ia mai mulți bani de la buget decât DNA. Cum justifică Social-Democrații finanțarea uriașă

NewMoney 12/02/2019 | 12:54 Ştiri
USR: PSD ia mai mulți bani de la buget decât DNA. Cum justifică Social-Democrații finanțarea uriașă

Guvernul mărește finanțarea pentru partidele politice, în timp ce taie de la DNA și DIICOT. Partidul Social Democrat va primi o subvenție de 219 milioane de lei de la bugetul de stat, cu peste 50 de milioane de lei mai mult decât suma alocată Direcției Naționale Anticorupție, spune deputatul USR Ionuț Moșteanu.

Partidele parlamentare vor primi anul acesta 409 milioane de lei de la bugetul de stat, la care se adaugă şi sumele alocate campaniilor electorale, potrivit propunerii de buget publicată de Guvern. Suma este de 28 de ori mai mare decât în 2016, scrie Digi24.ro.

Uniunea Salvați România a calculat că PSD ar urma să primească 219 milioane de lei din acești bani. Comparativ, Guvernul a alocat doar 168 de milioane de lei pentru DNA.

„Știam deja că prioritatea PSD este sabotarea luptei anti-corupție, iar bugetul pentru 2019 demonstrează asta din nou. Este inadmisibil ca PSD, partidul penalilor, să își aloce mai mulți bani în buget decât pentru DNA.

În bugetul creat de Dragnea, Vâlcov și Teodorovici este prevăzută o scădere cu 5% a bugetelor DNA și DIICOT pentru 2019, o subfinanţare voită pentru a sabota cele două instituții. Ministerul Public a depus peste 10 pagini de amendamente cu explicații legate de gravitatea subfinanțării luptei anti-corupție, dar PSD-ALDE le-au ascuns la sertar”, a scris Ionuț Moșteanu pe o rețea de socalizare.

DIICOT afirma, joi, că fondurile alocate prin proiectul de buget nu permit desfăşurarea în condiţii optime a activităţii şi pun în pericol finalizarea cauzelor penale aflate în curs. Instituţia susţine că după plata datoriilor, suma rămasă îi permite funcţionarea pentru cel mult şase luni.

Mircea Drăghici, trezorierul PSD, spune că sumele uriașe primite de partidele politice sunt necesare pentru că „reduc riscul de corupție” și „eliberează partidele de o dependență nesănătoasă față de donațiile unor grupuri de interese”.

„Independența partidelor politice este unul dintre pilonii unei democrații. E și motivul pentru care statele democratice le oferă acestora, prin susținere financiară publică, libertate față de finanțarea privată – din păcate, adesea condiționată de interese de multe ori ascunse și de cele mai multe ori toxice.

Suedia, de exemplu, unul dintre cele mai democratice state din lume, alocă circa 0,09% din Produsul Intern Brut pentru finanțarea formațiunilor politice. Spre comparație, partidele din România au marja de alocare intre 0,01%-0,04% din PIB!

Sunt necesare subvențiile de stat? DA! Pentru că eliberează partidele de o dependență nesănătoasă față de donațiile unor grupuri de interese cu putere financiară, oferind în același timp statului un control mai mare asupra modului în care banii acestora sunt obținuți și cheltuiți.

3 motive pentru care subvențiile sunt necesare:

1. Alocarea subvențiilor se face în funcție de rezultatele din alegeri. Este respectat votul cetățenilor, care nu mai poate fi sechestrat de interese din umbră.
2. Interesele private nu mai pot domina proiectele publice. Este păstrată sănătatea aparatului legislativ și administrativ.
3. Politica rămâne a partidelor, nu a intereselor de grup. Este redus riscul de corupție din activitatea politică”, explică acesta.

Reacția lui Mircea Drăghici vine după ce Comisiile reunite pentru administrație au respins, luni, propunerea partidului ProRomânia ca statul să nu mai subvenționeze partidele politice, iar banii să meargă către grădinițe, bolnavi sau alocații.


Foto: Mediafax