Urzeala tronurilor, record la descărcări ilegale. Cât de piratată este noua serie a producției TV

Autor: Romulus Deac
O nouă iarnă s-a abătut peste Winterfell și a făcut încă o dată din „Game of Thrones“ cel mai piratat titlu din istoria televiziunii.
Acest articol a apărut în numărul 65 (13 – 26 mai 2019) al revistei NewMoney
Regele Nopții a murit, trăiască Regele Nordului – oricare va fi cel rămas în viață la finalul celui de-al optulea sezon al megaproducției HBO „Urzeala Tronurilor“ („Game of Thrones“). După cum era de așteptat, debutul finalului în șase părți al poveștii imaginate de George R.R. Martin a dat peste cap internetul, transformându-se într-un puhoi de tor(r)ente care a spulberat totul în cale.
„Winterfell“, primul episod din sezonul final al serialului „Game of Thrones“, a însemnat noi recorduri de audiență pentru HBO, dar cifrele au explodat cu adevărat de cealaltă parte a Zidului, în zona torrentelor și a streaming-urilor ilegale. Potrivit datelor oficiale furnizate de HBO, premiera sezonului al optulea a avut 17,4 milioane de vizionări live (redifuzările ulterioare au mai adus un plus de 10 milioane), față de 16,1 milioane în cazul primului episod al seriei a șaptea, valori depășite apoi de episodul al treilea, „The Long Night“, cu 17,8 milioane de vizionări.
La doar câteva ore de la difuzare, „Winterfell“ a fost descărcat de pe un singur tracker de peste 200.000 de persoane, pentru ca în decurs de 24 de ore să ajungă la nivel mondial la peste 54 de milioane de vizionări ilegale, arată datele companiei de cercetare MUSO. Dintre acestea, 76,5% au venit din stream-uri neoficiale, 12,2% din descărcări web și 11,3% din torrente. Valori fără precedent pentru statisticile urzite în zona întunecată a internetului, valori fără precedent și pentru „Game of Thrones“, fenomenul TV al cărui sezon șapte a consemnat un miliard de vizionări ilegale, într-o estimare despre care analiștii spun că ar fi mai degrabă „conservatoare“. Ceea ce înseamnă că fiecare episod al sezonului a fost piratat de 140 de milioane de ori, raportat la o medie de 32 de milioane de vizionări prin canale oficiale.
HBO FAȚĂ CU HBO. Există o mulțime de motive pentru care oamenii aleg să pirateze un show TV în chiar ziua în care acesta a fost difuzat. În fond, câte PC-uri (Mac-urile sunt și ele incluse), atâtea obiceiuri. În cazul particular al serialului „Game of Thrones“, una dintre aceste cauze a fost identificată multă vreme în chiar strategia de promovare. HBO a preferat mult timp o difuzare exclusivă, implicit și un acces limitat, refuzând sistematic acordarea de licențe de difuzare online unor giganți precum Netflix, companie ai cărei oficiali au declarat în repetate rânduri că au fost politicos trimiși la plimbare la fiecare tentativă de negociere, indiferent de sumele pe care au fost dispuși să le pună pe masă.
La fel au procedat și cei de la Showtime cu al lor vas-amiral „Dexter“, serial pe care au preferat să-l difuzeze în regim închis, de teamă ca nu cumva să-şi piardă din clienţi odată ce acesta ar fi fost disponibil pe Netflix – un serviciu mult mai ieftin pentru un potenţial abonat. Ulterior, HBO și-a schimbat strategia, iar „Game of Thrones“ a început să fie disponibil și prin intermediul Amazon Prime, Hulu, PlayStation Vue, Apple TV sau Roku. Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte întotdeauna cu realitatea din internet. E limpede că nu toată lumea este dispusă să plătească un abonament sau o taxă suplimentară doar pentru a vedea anumite filme sau seriale. Alții ar putea să o facă, dar sunt nemulțumiți de ofertă. Pentru alţii, ar putea fi o problemă orele de difuzare. Cu alte cuvinte, e greu spre imposibil de făcut un portret-robot exhaustiv al criminalului cibernetic în serial (sic!), și asta indiferent de mediul în care o anumită producție e difuzată pentru prima oară.
Cei de la TorrentFreak au făcut o analiză a costurilor unui abonament HBO în statele în care s-a raportat cel mai mare număr de descărcări ilegale ale episoadelor „Game of Thrones“. Lista poate fi o surpriză în sine, pentru că în fruntea ei apar țări precum Statele Unite ale Americii, Australia și Marea Britanie. (Şi nu, România nu e inclusă în acest top). Să mai spunem că aceleași țări apar și într-un clasament al descărcărilor ilegale ale unui alt favorit al piraților de pretutindeni, „Breaking Bad“, serial difuzat de rețeaua americană AMC.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.