Urzeala tronurilor, record la descărcări ilegale. Cât de piratată este noua serie a producției TV

NewMoney 10/05/2019 | 16:27 Digital
Urzeala tronurilor, record la descărcări ilegale. Cât de piratată este noua serie a producției TV

Autor: Romulus Deac

 

O nouă iarnă s-a abătut peste Winterfell și a făcut încă o dată din Game of Thro­­nes cel mai piratat titlu din istoria televiziunii.

Acest articol a apărut în numărul 65 (13 – 26 mai 2019) al revistei NewMoney

Regele Nopții a murit, trăiască Regele Nor­dului – oricare va fi cel rămas în viață la finalul celui de-al optulea sezon al me­ga­producției HBO „Urzeala Tronurilor“ („Game of Thrones“). După cum era de aș­teptat, debutul finalului în șase părți al po­veștii imaginate de George R.R. Martin a dat peste cap internetul, transformân­du-se într-un puhoi de tor(r)ente care a spulberat totul în cale.

„Winterfell“, primul episod din sezonul final al serialului „Game of Thrones“, a în­semnat noi recorduri de audiență pentru HBO, dar cifrele au explodat cu adevărat de cealaltă parte a Zidului, în zona torrentelor și a streaming-urilor ilegale. Potrivit datelor oficiale furnizate de HBO, pre­mi­era sezonului al optulea a avut 17,4 mili­oane de vizionări live (redifuzările ulteri­oare au mai adus un plus de 10 mili­oane), față de 16,1 milioane în cazul pri­mu­lui epi­sod al seriei a șaptea, valori de­pă­șite apoi de episodul al treilea, „The Long Night“, cu 17,8 milioane de vizionări.

La doar câteva ore de la difuzare, „Winterfell“ a fost descărcat de pe un singur tracker de peste 200.000 de persoane, pentru ca în decurs de 24 de ore să ajun­gă la nivel mondial la peste 54 de mi­li­oane de vizionări ilegale, arată datele companiei de cercetare MUSO. Dintre aces­tea, 76,5% au venit din stream-uri neo­ficiale, 12,2% din descărcări web și 11,3% din torrente. Valori fără precedent pentru statisticile urzite în zona întune­cată a internetului, valori fără precedent și pentru „Game of Thrones“, fenomenul TV al cărui sezon șapte a consemnat un miliard de vizionări ilegale, într-o estimare despre care analiștii spun că ar fi mai degrabă „conservatoare“. Ceea ce în­seamnă că fiecare episod al sezonului a fost piratat de 140 de milioane de ori, raportat la o medie de 32 de milioane de vizi­onări prin canale oficiale.

HBO FAȚĂ CU HBO. Există o mulțime de motive pentru care oamenii aleg să pira­teze un show TV în chiar ziua în care acesta a fost difuzat. În fond, câte PC-uri (Mac-urile sunt și ele incluse), atâtea obiceiuri. În cazul particular al serialului „Game of Thrones“, una dintre aceste cauze a fost identificată multă vreme în chiar strategia de promovare. HBO a pre­ferat mult timp o difuzare exclusivă, implicit și un acces limitat, refuzând sistematic acordarea de licențe de difuzare online unor giganți precum Netflix, companie ai cărei oficiali au declarat în repe­tate rânduri că au fost politicos trimiși la plimbare la fiecare tentativă de negociere, indiferent de sumele pe care au fost dis­puși să le pună pe masă.

La fel au procedat și cei de la Showtime cu al lor vas-amiral „Dexter“, serial pe care au preferat să-l difuzeze în regim închis, de teamă ca nu cumva să-şi piardă din clienţi odată ce acesta ar fi fost dispo­nibil pe Netflix – un serviciu mult mai ieftin pentru un potenţial abonat. Ulterior, HBO și-a schimbat strategia, iar „Game of Thrones“ a început să fie disponibil și prin intermediul Amazon Prime, Hulu, PlayStation Vue, Apple TV sau Roku. Numai că socoteala de acasă nu se potri­veşte întotdeauna cu realitatea din internet. E limpede că nu toată lumea este dis­pusă să plătească un abonament sau o taxă suplimentară doar pentru a vedea anumite filme sau seriale. Alții ar putea să o facă, dar sunt nemulțumiți de ofertă. Pentru alţii, ar putea fi o problemă orele de difuzare. Cu alte cuvinte, e greu spre im­posibil de făcut un portret-robot exhaustiv al criminalului cibernetic în serial (sic!), și asta indiferent de mediul în care o anumită producție e difuzată pentru prima oară.

Cei de la TorrentFreak au făcut o ana­liză a costurilor unui abonament HBO în statele în care s-a raportat cel mai mare număr de descărcări ilegale ale episoadelor „Game of Thrones“. Lista poate fi o sur­priză în sine, pentru că în fruntea ei apar țări precum Statele Unite ale Americii, Australia și Marea Britanie. (Şi nu, România nu e inclusă în acest top). Să mai spunem că aceleași țări apar și într-un clasament al descărcărilor ilegale ale unui alt favorit al piraților de pretutindeni, „Breaking Bad“, serial difuzat de rețeaua americană AMC.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.