Ursus Breweries lansează în România brandul de bere Kozel

Andrei Dumitru 24/05/2022 | 14:33 Ştiri
Ursus Breweries lansează în România brandul de bere Kozel

Kozel, cel mai popular brand de bere neagră din Cehia, a fost lansat oficial în România de Ursus Breweries, liderul local al pieței de bere.

Kozel vine în România cu două variante de bere, Kozel Premium Lager (blondă) și Kozel Dark (neagră). Compania cehă a fost cumpărată de SABMiller în 2002 și vândută către japonezii de la Asahi Breweries în 2016. Asahi Breweries, la rândul său, controlează Ursus Breweries.

Acest moment este marcat de construcția unui țap, cu o înălțime de 15 metri, vizibil de la o distanță de 2 kilometri, ce reprezintă brandul Kozel. Țapul gigantic este amplasat pe platoul Băneasa Shopping Center, iar vizitatorii pot admira construcția și degusta cele două tipuri de bere Kozel, în perioada 24-29 mai.

Kozel a apărut în anul 1874 și înseamnă „țap” în cehă, iar o bere neagră se numea la acea vreme „bock”, cuvânt care înseamnă „țap” în germană. Fondatorul fabricii de bere, Franz Ringhoffer, și-a dat seama că era necesar să se distingă de concurenții săi și a început să producă în Velke Popovice o bere închisă la culoare, după tradiția locală, cunoscută local sub numele de Kozel.

La acea vreme, prin Velke Popovice a trecut un pictor francez, care a fost mișcat de ospitalitatea localnicilor și, din recunoștință față de aceștia, a decis să creeze o emblemă pentru berărie. Pictorul s-a inspirat din figura țapului și a transformat-o într-un simbol.

Kozel este exportat în peste 50 de țări din întreaga lume, cum ar fi Finlanda, Suedia, Germania, Austria, Slovenia, Croația, Polonia, Cehia, Italia, Coreea de Sud.

În portofoliul Ursus Breweries se mai află mărcile Asahi, Azuga, Timișoreana, Peroni, Ursus, Ciucaș, Pilsner Urquell, Grolsch, St. Stefanus și Kingswood.

În prezent, Ursus Breweries deține 3 fabrici de bere: în Brașov, Buzău și Timișoara și o mini-facilitate de producție în Cluj-Napoca.