Următorii zece ani     

Mark Zuckerberg, fondatorul rețelei Facebook, și-a făcut un obicei ca la început de an să prezinte pu­blic obiectivele personale pe care își propune să le realizeze.

Există mai mult decât o modă, este un mod de lucru care a intrat deja în obiceiul unor per­sonalități sau chiar al oamenilor simpli. Nu e rău să-ți faci un to do list, este o recomandare pe care o face orice consultant, iar obiceiul a prins în medii foarte diferite.

Lista lui Zuckerberg de la începutul anului stâr­nește curiozitatea din motive lesne de imaginat. În ultimii ani, obiectivele lui Zuckerberg erau destul de simple. Nu neapărat ușor de îndeplinit chiar de către oricine, dar nici atât de extravagante precum te-ai putea aștepta de la unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei.

De exemplu, în 2017, omul de la Facebook și-a propus să învețe mandarina (un dialect chinez vorbit de aproape un miliard de oameni), să călă­torească în 50 de state americane și să mănânce doar carne de animale pe care le-a vânat el însuși.

Anul trecut, Zuckerberg a avut ca provocare per­sonală aceea de a fi gazda unor întâlniri publice în care să se dezbată viitorul tehnologiei în societate. Au fost organizate nouă întâlniri cu profesori și me­dici de peste 40 de ani, iar dezbaterile au avut ca invitați exclusiv bărbați albi. Pentru anul acesta, lista provocărilor personale ale lui Zuckerberg s-a schimbat radical. Nu mai sunt obiective de termen scurt, pe un an, ci sunt asumate pe o perioadă mai lungă, respectiv pentru următorii zece ani.

Rețelele sociale private. Astfel, Zuckerberg aduce de această dată o viziune personală asupra felului în care se va dezvolta și va arăta lumea tehnologiei peste zece ani. Zuckerberg crede în construirea unor rețele sociale private, spunând că în felul acesta se vor putea construi mici comunități de care avem nevoie în viața pri­vată. De asemenea, omul de la Facebook mizează pe dezvoltarea de produse de tehnologie din domeniul realității augmentate și al realității virtuale.

Mark Zuckerberg crede că speranța de viață va crește cu doi ani și jumătate, pe baza progreselor făcute prin cercetările științifice, și că telefoanele mobile vor fi înlocuite cu ochelari de realitate aug­mentată. Dacă internetul a permis ca miliarde de oameni să se conecteze de unde vor și când vor, rețelele sociale ale viitorului se vor construi din mici comunități de care avem nevoie în viața noastră, crede fondatorul Facebook.

Evident, Zuckerberg trage spuza pe turta lui. Viziu­­nea sa asupra tehnologiei pentru următorii zece ani este legată direct sau indirect de compania pe care o conduce. Dar libra, moneda virtuală pe care Facebook și partenerii o pregăteau pentru anul acesta, pare uitată, așa cum par uitate și problemele pe care Facebook le are în tot mai multe state ale lumii, inclusiv amenzile pe care trebuie să le plătească.

Nu se poate spune că Zuckerberg și Facebook mai sunt din cale afară de iubiți. Scandalul „Cambridge Analytica“ și extinderea controverselor fiscale, prin care companiile de tehnologie sunt acuzate că nu-și plătesc corect taxele în țările în care activează, au subminat prestigiul companiei. Ceea ce nu înseamnă că nu poate fi interesant de văzut care este, în materie de tehnologie, viziunea lui Zuckerberg pentru ur­mătorii zece ani.

Temele Parlamentului European. Să schim­băm registrul. De la business la instituții publice. Parlamentul European, de exemplu, a publicat o analiză care arată temele dominante din agen­da acestui an. Iată viziunea experților din Parlamentul European. Sunt zece teme care merită urmă­rite în 2020. Politicile publice privind biodiversitatea și schimbările climatice. Analiza arată că aproximativ un milion de specii de plante și de animale sunt în pericol să dispară, ceea ce afectează major biodiversitatea. Anul acesta, este de așteptat să existe mă­suri concrete, incluse în noul „green deal“ pro­movat de Comisia Europeană. De asemenea, este așteptată o promovare mai aplicată a poli­ticilor destinate tinerilor.

Anul 2020 este considerat începutul de eră al teh­nologiei 5G, un domeniu care, după cum se știe, a stârnit deja multe controverse. Tranziția energetică este o altă temă care domină agenda acestui an.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și trecerea la energia regenerabilă sunt provocările deceniului care începe. Migrația, respectarea regulilor democratice, dar și bugetul pentru perioada 2021-2027 vor fi, de asemenea, subiecte de dezbatere la nivel european. În fine, lista este încheiată de ale­gerile din Statele Unite și de problemele regiunii arctice.

După cum se poate vedea, viziunea politicienilor europeni, redată în temele de analiză avansate de Parlamentul European, este complementară cu cea a lui Mark Zuckerberg. Ele se diferențiază, prin mijloacele diferite de abordare și prin preocupări, dar se și apropie, pentru că iau în calcul progresul societății. Esențial este ca la intersecția dintre zona de business și politicile publice să se întrevadă și interesul cetățeanului.

Constantin Rudnițchi, realizator de emisiuni la Radio RFI România și la televiziunea Profit.ro. De asemenea, a fost redactor-șef adjunct al revistei economice Capital.