UPS investește într-o companie de camioane autonome

Andrei Dumitru 18/09/2019 | 13:32 Ştiri
UPS investește într-o companie de camioane autonome

UPS Ventures, divizia de venture capital a UPS (NYSE: UPS), achiziționează un pachet minoritar de acțiuni la TuSimple, companie care dezvoltă tehnologii de conducere autonomă.

Cele două companii testează camioane autonome pe un traseu din Arizona, pentru a stabili dacă vehiculele pot îmbunătăți serviciile și eficiența în rețeaua UPS. Acest anunț reprezintă o extindere a relației comerciale dintre UPS și TuSimple, prin intermediul căreia UPS a achiziționat servicii de transport de la TuSimple.

Colaborarea cu TuSimple are scopul de a ajuta UPS să înțeleagă mai bine exigențele cerute de camioanele autonome de nivel 4 în rețeaua proprie. Autonomie de nivel 4 înseamnă că vehiculul este controlat în întregime de computerul de bord, eliminând intervenția manuală. În prezent, legislația care reglementează conducerea autonomă a vehiculelor de nivel 4 impune prezența unui șofer în cabină, pentru a prelua controlul dacă este nevoie.

Pe parcursul testelor desfășurate, UPS a pus la dispoziția TuSimple marfa necesară a fi transportată pe o rută Freight Forwarding între Phoenix și Tucson, Arizona, SUA. Compania a lansat serviciul de conducere autonomă în luna mai a acestui an, cu un șofer și un inginer la bord. TuSimple și UPS monitorizează distanța și timpul pe care camioanele îl parcurg în mod autonom, datele privind siguranța și durata transportului.

„UPS s-a angajat să dezvolte și să implementeze tehnologii care permit exploatarea mai eficientă a rețelei noastre globale de logistică”, a declarat Scott Price, Chief Strategy and Transformation Officer.

„Chiar dacă vehiculele autonome necesită dezvoltări și reglementări ulterioare, suntem încântați de progresele făcute la sistemele de frânare și la celelalte tehnologii pe care le dezvoltă companii precum TuSimple. Toate aceste tehnologii oferă siguranță sporită și multe alte beneficii care vor fi valorificate cu mult înainte ca viziunea completă legată de vehiculele autonome să se concretizeze  – iar UPS, ca lider în industrie, se va afla acolo și va implementa aceste noi tehnologii în cadrul flotei noastre”, a mai spus Price.

TuSimple, companie fondată în 2015, vrea să lanseze pe piață primul camion autonom cu scopul de a spori siguranța, de a reduce costurile de transport și emisiile de carbon. TuSimple dezvoltă tehnologii care permit companiilor să opereze camioane autonome clasa 8 – cele care depășesc 14 tone și au trei sau mai multe axe.

UPS lucrează cu companii de transport terțe în timpul sezoanelor de vârf. TuSimple consideră că poate reduce costurile medii de transport cu 30%.

„Suntem onorați de investiția strategică a UPS și de votul de încredere acordat TuSimple”, a declarat Xiaodi Hou, fondator, președinte și CTO TuSimple. „Suntem încrezători că prin această investiție putem accelera lansarea pe piață a primului camion autonom, pentru a spori siguranța rutieră.”

Testele realizate de UPS împreună cu TuSimple fac parte dintr-un proces de evaluare a tehnologiilor avansate pentru vehicule în rețeaua UPS Global Smart Logistics. UPS investește în tehnologii precum IoT (Internet of Things), inteligență artificială (AI) și soluții analitice avansate pentru a crește eficiența consumului de combustibil și a îmbunătăți serviciile cu clienții.

UPS explorează noile tehnologii prin divizia de venture capital UPS Ventures, care a fost înființată în 1997 sub denumirea de UPS Strategic Enterprise Fund (SEF). În 2018, SEF și-a redefinit obiectivele și a preluat numele de UPS Ventures.

„Misiunea UPS Ventures este de a construi relații de colaborare cu companii nou înființate, care oferă capabilități și cunoștințe ce ajută la accelerarea progreselor tehnologice în cadrul rețelei noastre”, a declarat Todd Lewis, Managing Partner, UPS Ventures.

„UPS Ventures colaborează cu start-up-uri pentru a explora noi tehnologii și a le adapta astfel încât să răspundă nevoilor noastre specifice.”


FOTO: Hepta/Mediafax