UPDATE. Explozie la rafinăria Petromidia. Incendiul a fost stins – VIDEO

Andrei Dumitru 02/07/2021 | 12:39 Ştiri
UPDATE. Explozie la rafinăria Petromidia. Incendiul a fost stins – VIDEO

Icendiul violent izbucnit vineri la o instalaţie de transport petrolier a Rafinăriei Petromidia a fost lichidat, a anunțat ministrul de Interne Lucian Bode.

Două persoane au arsuri, una fiind preluată de un elicopter, iar o alta de ambulanţă. Alte două persoane au traumatisme şi o altă victimă are arsuri minore. O persoană dată dispărută a fost găsită decedată.

La ora 15:00 incendiul a fost lichidat, a declarat ministrul de Interne Lucian Bode.

Şeful IGSU, Daniel Iamandi, a precizat că intervenţia a fost foarte dificilă pentru că s-a desfăşurat cu flacără deschisă, manifestată în patru focare, iar temperatura era foarte ridicată.

Un angajat al rafinăriei a dat detalii despre persoana decedată: „Un tânăr angajat de 32 de ani, prins de suflul exploziei, care nu a mai putut fi salvat”.

Despre cauzele exploziei: ”La prima vedere a fost o conductă care s-a fisurat, a apărut flacără în zonă de motorină”.

110 pompieri și paramedici au acționat la Rafinăria Petromidia, a anunțat comandatul operațiunii.


UPDATE 15.35: Ministrul Sănătăţii: Două victime cu arsuri, transferate la Spitalul Floreasca

„Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Sănătăţii m-a informat că două victime cu arsuri în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia vor fi transferate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca). Conform primelor evaluări de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, este vorba despre două persoane cu vârsta de aproximativ 50 de ani, o persoană cu arsuri pe 40% din suprafaţa corporală, grad II A/II B, şi o persoană cu arsuri pe 35% din suprafaţa corporală, grad II A/II B”, a scris ministrul pe Facebook.

Alte două victime au primit până acum îngrijiri în Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru traumatisme, iar una a refuzat transportul la spital, menţionează Ioana Mihăilă.

UPDATE 14.45. Purtătoarea de cuvânt a ISU Constanța a anunțat că la acest moment sunt cinci persoane rănite și una decedată.

Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anamaria Stoica, a confirmat pentru News.ro, că bărbatul dat dispărut în urma exploziei şi incendiului de Rafinăria Petromidia a fost găsit, iar cadrele medicale au confirmat decesul.

Referitor la cele două victime cu arsuri, din prima evaluare, este vorba despre 2 persoane cu vârsta în jurul a 50 de ani, o persoană cu arsură pe 40% din suprafaţa corporală, grad II A/II B, şi o persoană cu arsură pe 35% din suprafaţa corporală, grad II A/II B.

UPDATE ORA 13.30 Ministerul Sănătății informează următoarele cu privire la situația victimelor în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari:

Din primele informații transmise Centrului Operativ pentru Situații de Urgență (COSU) din cadrul Ministerului Sănătății, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime:

  • 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală și care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța pentru stabilizare și evaluare
  • 1 victimă cu traumatism lombar
  • 1 victimă cu arsură la nivelul feței

Momentul exploziei de la Petromidia:

UPDATE ORA 13.27. ISU a anunţat că incendiul se manifestă la o instalaţie de transport petrolier, iar în acest moment, pompierii acţionează pentru închiderea robineţilor şi întreruperea alimentării cu combustibil. 

Până în prezent sunt trei persoane rănite, dintre care două cu arsuri. În zonă a fost trimis şi un elicopter SMURD.

De asemenea, a fost dispusă suplimentarea rezervei de substanţă de stingere cu câte 2.000 litri de la ISU Călăraşi, Tulcea, Ialomiţa, Galaţi şi Vrancea.

UPDATE ORA 12.55. Situația de moment la Năvodari, prezentată de colonelul Cristian Amarandei (ISU), citat de G4Media:

  • sunt 2 victime – una a fost preluată de SMURD, cealaltă primește îngrijiri.
  • a fost activat planul roșu de intervenție.
  • nu sunt cunoscute cauzele evenimentului
  • momentan nu mai este pericol de o nouă explozie.

Prefectul județului Constanța a aprobat planul roșu de interventie. A existat o sesizare la 112, din primele informații instalația afectată arde violent.

La faţa locului s-au deplasat opt autospeciale ISU şi trei ambulanţe.

A fost emisă și o avertizare extremă RO-Alert.

Petromidia este în prezent cea mai mare rafinărie din România. Rafinăria este operată de Rompetrol Rafinare. Compania este deţinută de KMG International (54,63%; direct şi indirect) şi de statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Rompetrol este principala marcă a KMG International, grup deţinut de KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan. La Petromidia s-au procesat anul trecut procesat 4,8 milioane de tone de materii prime (1,16 mil. tone de benzină şi peste 2,6 mil. tone de motorină şi combustibil de aviaţie).