Unul dintre autorii programului de guvernare a patentat cea mai ingenioasă metodă de a ascunde banii din corupție

NewMoney 21/04/2017 | 10:53 Ştiri
Unul dintre autorii programului de guvernare a patentat cea mai ingenioasă metodă de a ascunde banii din corupție

Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților și liderul partidului aflat la guvernare, a precizat joi, la Antena 3, că printre artizanii programului de guvernare asumat de cabinetul Grindeanu se numără fostul ministru de Finanțe din cabinetul Ponta, Darius Vâlcov, trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție.

„Darius (Vâlcov, n.r.) a fost unul din oamenii de bază cu care am lucrat la programul de guvernare. A venit de la PDL, dar este un om cu o foarte bună pregătire”, a spus Dragnea.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată sub control judiciar în două dosare de fapte de corupție și luare de mită, aflate la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), respectiv Tribunalul Olt.

Citiți și: „Fă-mă, Doamne, bugetar!”, noua dorință a angajatului român

La Tribunalul Olt se judecă fondul cauzei în dosarul instrumentat de DNA în care Darius Vâlcov este inculpat pentru luare de mită. Fostul ministru este acuzat că în perioada noiembrie-decembrie 2012, în calitate de primar, i-a pretins unui om de afaceri — denunțător în cauză — aproximativ 10% din sumele încasate de o societate de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie — 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranșe, de la respectiva firmă, printr-o altă intermediară, peste 2,1 milioane lei, potrivit Agerpres.

Banii au fost pretinși pentru ca denunțătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului și să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. Este vorba de contracte pentru reabilitarea centrului istoric al municipiului Slatina și pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice și lucrări la izolarea termică a unor blocuri.

Citiți și: Ce decizie surprinzătoare a luat Cristina Bâtlan, creatoarea pantofilor Musette

La ICCJ se judecă dosarul în care Vâlcov este inculpat pentru trafic de influență. Dosarul a fost  trimis în judecată în mai 2015. Procurorii DNA susțin că fostul ministru al Finanțelor ar fi primit peste două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, firmă care a derulat contracte cu Compania de Apă Olt pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare din orașele Slatina, Scornicești și Potcoava.

În martie 2015, procurorii DNA au făcut şase percheziţii în localităţi din judeţul Olt, în municipiul Slatina şi în Bucureşti, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie. În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă, potrivit DNA.

Citiți și: O familie din Târgu Neamț produce anual pijamale de peste 3 milioane de euro

Surse judiciare declarau la acea dată pentru Mediafax că Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, dar, din cauza cercetărilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere. Anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, Vâlcov şi oamenii săi de încredere grăbindu-se să le ascundă.

Darius Vâlcov și-a început cariera politică la PDL, iar în 2004, la 27 de ani a câștigat alegerile pentru primăria orașului Slatina. Vălcov a câștigat și la alegerile din 2008, unde a candidat tot din partea PDL, însă în martie 2012, după căderea guvernului Boc și protestele împotriva partidului și a fostului președinte Traian Băsescu, Vâlcov a demisionat din PDL. El și-a motivat decizia prin lipsa sprijinului guvernamental pentru șoseaua de centură a orașului Slatina. A pierdut mandatul de primar, s-a înscris în PSD, iar în 2012 a câștigat un mandat de senator din partea USL. În august 2014, el a fost propus de Victor Ponta pentru funcția de ministru delegat al Bugetului. După cinci luni, el a fost numit ministrul al Finanțelor Publice (decembrie 2014).

Mandatul său a fost unul foarte scurt. Vâlcov a demisionat din funcția de ministru în martie 2015, după ce procurorii DNA au cerut urmărirea penală, dar și după un comunicat transmis de președintele Klauss Iohannis în care îi solicita premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcție.

Vâlcov este licențiaț în studii economice (ASE) și în drept (Universitatea Spiru Haret) și a obținut un doctorat în economie la Academia de Studii Economice.

 


FOTO: Mediafax