Unu din doi români ar accepta un job mai slab plătit, dacă i-ar aduce mai mult timp liber și mai puțin stres

Gabriel Bucur 11/12/2017 | 18:34 Ştiri
Unu din doi români ar accepta un job mai slab plătit, dacă i-ar aduce mai mult timp liber și mai puțin stres

 

Românii vor mai mult timp liber, în detrimentul salariilor mari, vor să facă economii, să se întâlnească mai des cu cei dragi și un ritm de viață mai puțin agitat, sunt câteva din concluziile unui studiu realizat de compania de cercetare Unlock Market Research, care arată tendințele din viața și gândirea românilor.

Circa 55% din români spun că ar accepta un loc de muncă mai prost plătit, dacă acest lucru le-ar aduce mai mult timp liber și mai puțin stres. În acest timp, piața muncii trece printr-o criză și companiile caută diferite oferte prin care să atragă angajați. „Oamenii vor să își recupereze timpul personal, să se bucure cu adevărat de el și caută să facă doar lucrurile care le plac, inclusiv la muncă. Românii nu mai sunt dispuși să lucreze peste program sau în weekend și simt că ziua este prea scurtă pentru tot ceea ce vor să facă”, spun analiștii.

Cea mai puternică tendință (65%) a românilor este să încetinească ritmul alert în care trăiesc, iar această dorință implică și eliminarea dependenței de tehnologie. „Libertatea pe care o oferă tehnologia este una falsă, ce provoacă dependență și care ne face adesea să irosim timpul”, explică sociologii. Șapte din zece români recunosc că sunt afectați de abuzul de tehnologie și 37% spun că își închid telefoanele și ies de pe Facebook, după-amiaza și în weekenduri.

Peste 61% vor să se întâlnească mai des cu cei dragi, să se joace mai mult și să stea în natură, iar 30% din români spun că se implică în acțiuni de voluntariat. „Ne pasă mai mult, am devenit mai empatici și simțim nevoia să oferim ajutor (…) ne implicăm mai mult și suntem solidari pentru o societate mai bună: ne conectăm cu ceilalți, ieșim în stradă să protestăm sau strângem donații pentru scopuri caritabile”, arată studiul.

Oamenii „vor schimba modul în care se face business, comunicare sau politică în România”, a declarat Adina Vlad, Managing Partener în cadrul Unlock Market Research.

Comunitatea are o voce mai importantă ca oricând, este o tendință validată de 45% din români, iar 41% spun că nu le mai este rușine că sunt români, iar România a început să conteze pe harta lumii. Totodată, 59% din români nu mai trăiesc după standarde tradiționale, ci așa cum își doresc. „Se căsătoresc mai greu, se decid mai târziu să aibă copii și aleg să lucreze în forme care îi fac să se simtă liberi, de exemplu ca freelanceri”, arată autorii studiului.

Două treimi din români spun că au început să trăiască activ, indiferent de vârstă: se angajează chiar și la 70 de ani, învață să navigheze pe internet, au cont de Facebook, fac sport și pleacă în vacanțe. „Românii au început să nu se ferească să facă o facultate la 40 de ani, să învețe japoneză din proprie inițiativă, să danseze sau să gătească. Sociologii explică prin faptul că a crescut competitivitatea pentru a păstra un rol în societate și a rămâne importanți pentru cei din jur”, mai arată studiul.

Un alt trend este că 56% din români planifică mai mult, caută mai atent cele mai bune oferte și fac economii.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.