Uniunea Europeană ”anticipează o recesiune în 2020”, avertizează comisarul european Thierry Breton

NewMoney 16/03/2020 | 11:57 Ştiri
Uniunea Europeană ”anticipează o recesiune în 2020”, avertizează comisarul european Thierry Breton

Uniunea Europeană (UE) anticipează o recesiune în 2020, a anunţat luni comisarul european însărcinat cu Piaţa Internă, Thierry Breton, la BFM Business, fără să îşi cuantifice aprecierea, însă preconizând un impact global al crizei coronavirusului asupra creşterii economice europene ”între 2 şi 2,5%”, relatează AFP.

”Îniantea crizei eram la aproximativ 1,4%” în privinţa previziunilor privind creşterea economică pe tot continentul. Credem că vom avea un impact între 2 şi 2,5% asupra acestei creşteri” , a declarat el la BFM Business.

Comisarul european a estimat că, ”bineînţeles”, ţările europene ar putea încălca pentru moment reglementările Pactului de Stabilitate european pentru a face faţă crizei, aşa cum prevăd textele europene.

”Vom respecta strict Pactul, care permite în caz de forţă majoră (…) retragerea din reguli”, a anunţat el.

Plan pentru relansarea economică

Întrebat despre oportunitatea unui plan european de relansare economică, Breton a apreciat că este ”mult prea devreme pentru a vorbi despre el” în mod detaliat, dar a sugerat că va exista unul la momentul potrivit.

Deciziile vor fi luate ”în funcţie de ceea ce vom vedea în impactul real asupra economiei”, a declarat el.

”Începând din momentul în care suntem în recesiune, în general, există planuri de relansare”, a spus acesta.

Comisarul european a estimat de asemenea că această criză probabil va relansa reflecţiile cu privire la instrumente de ”mutualizare” a datoriei ţărilor europene.

”M-am gândit mult, la vremea respectivă, la produse neconvenţionale în vederea încercării mutualizării datoriilor”, a declarat el. ”Poate că va trebui să revenim la ele”, a apreciat Breton.