Unitate specială la Ministerul Sănătății pentru combaterea coronaviruslui

NewMoney 10/03/2020 | 13:20 Ştiri
Unitate specială la Ministerul Sănătății pentru combaterea coronaviruslui

Ministerul Sănătății a operaționalizat în această dimineață Centrul Operațional de Coordonare, unitate care stabilește în timp operativ legătura cu direcțiile de sănătate publică și unitățile sanitare aparținând Ministerului Sănătății pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate infecției cu coronavirus COVID 19 și pentru stabilirea măsurilor ce se impun.

“Centrul Operațional ne va furniza situația la zi toate informațiile utile și vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaște stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, a declarat ministrul Victor Costache care a fost în această dimineață în Centrul de Coordonare și a susținut o videoconferință cu cei implicați.

Cu această ocazie ministrul Costache a prezentat Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor, in contextul actual COVID-19.

Astfel, în perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor ( inclusiv paturi ATI) și evolutia epidemiologica locală. În funcție de dinamica situatiei se va putea decide chiar interzicerea internarilor programate.

Spitalele vor raporta zilnic in sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru gestonarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane.

Se va asigura o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situații de urgență. Se urmărește evitarea aglomerărilor în unitățile sanitare.

Rețea suport pentru spitalele de boli infecțioase

De asemenea, s-a stabilit o rețea suport pentru spitalele de boli infecțioase.

Astfel, în functie de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, in care sa fie transferati pacienti din Spitalul de Boli Infectioase. Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport sa nu fie reprezentate de spitalele importante de urgenta din zona, care pot asigura asistenta medicala pentru celelalte urgente medico-chirurgicale.

Pot fi incluse in reteaua de Spitale de suport si spitale din alte judete preponderent cele cu Sectii de Boli Infectioase, precum si spitalele din alte retele, decat ale Ministerului Sanatatii ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii Nationale, Spitale Private).

În Planul MS mai sunt prevăzute și măsuri pentru cazul extinderii crizei si depasirii capacitatii Spitalelor de Boli Infectioase, dar și reglementari cu privire la utilizarea echipamentelor de protectie.