Unde se pregătesc cele mai multe angajări din România

Gabriel Bucur 13/06/2017 | 14:29 Ştiri
Unde se pregătesc cele mai multe angajări din România

Aproape trei din zece (28%) angajatori din România plănuiesc să-și crească numărul de angajați în perioada iulie-septembrie a acestui an. În același timp, numai 7% au de gând să facă reduceri de personal și 64% nu intenționează să facă vreo schimbare, arată studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

Pe scurt, studiul precizează că prognoza de angajare pentru trimestrul III este pozitivă în toate regiunile țării și în nouă din zece sectoare de activitate analizate, „chiar dacă perspectivele slăbesc întrucâta”.

„Șapte ani de intenții de angajare pozitive, din care mai mult de opt trimestre consecutive de previziuni cu două cifre, corespunzând creșterii numărului de angajați, au impact puternic asupra disponibilității talentelor pe piața din România, așa cum o arată rata scăzută a șomajului, care în aprilie și-a atins minimul istoric, dar și gradul de răspândire a deficitului de talente care, potrivit ultimelor noastre cercetări, afectează 73% din angajatorii români”, a declarat Igor Hahn, Country Manager în cadrul ManpowerGroup România.

Totodată, pe baza prognozelor care anunță creșteri ale angajărilor, în următoarele trei luni, „este evident că pentru companii a sosit momentul să-și regândească serios practicile de personal și să se transforme în constructori de talente, pentru că găsirea lor gata formate pe piață este o opțiune din ce în ce mai puțin viabilă”, a adăugat Igor Hahn.

Grafic: ManpowerGroup

 

Perspectivele de angajare din trimestrul III al acestui an, deși ferm pozitive, au per ansamblu o tendință de slăbire. Acestea sunt mai puțin robuste decât în trimestrul II, în șapte din cele zece sectoare de activitate analizate și în șase din cele opt regiuni alte țării, și mai slabe decât în trimestrul III al nului 2016, în șase sectoare de activitate și patru regiuni.

Prognozele pentru fiecare regiune în parte

Declinul cel mai abrupt, atât de la trimestru la trimestru, cât și de la an la an, este raportat în regiunea Centru, unde Previziunea Netă de Angajare de +10% este cu 19 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II și cu 15 puncte procentuale mai slabă decât în trimetrul III din 2016, arată studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă.

Grafic: ManpowerGroup

 

Scăderi de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, și de la an la an, de 12 puncte procentuale, sunt raportate și în regiunea Vest. În schimb, prognoza din regiunea Nord-Est, situată la +16%, se îmbunătățește considerabil, cu 17 puncte procentuale peste cea anul trecut și cu 11 puncte procentuale față de trimestrul II din 2017.

Cele mai optimiste previziuni din trimestrul III, la nivel de regiuni, sunt cele din București și Ilfov, Nord-Vest și Sud, toate trei de +20%, în timp ce piața cea mai slabă este prognozată în regiunea Sud-Est unde Previziunea este de +4%.

Prognozele pentru fiecare sector în parte

La nivel de sector de activitate, intențiile de angajare cele mai optimiste, conforme unei previziuni de +27%, sunt raportate în sectorul industriei prelucrătoare. Totuși, prognoza este cea mai slabă din ultimele șase trimestre, după ce s-a retras cu trei, respectiv opt procente față de trimestrul II din acest an și trimestrul III din 2016.

Un climat de angajare sănătos este preconizat și în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, cu o Previziune Netă de Angajare de +24%, cu două puncte procentuale mai puternică decât în trimestrul III din 2016, dar cu cinci puncte procentuale mai slabă decât cea raportată pentru intervalul aprilie – iunie 2017.

Grafic: ManpowerGroup

 

Angajatorii din energie electrică, apă, gaze raportează cea mai slabă previziune sectorială, de 0%. Perspectivele de angajare se restrâng cu zece puncte procentuale în comparație cu trimestrul anterior, dar se îmbunătățesc cu trei puncte procentuale în comparație cu al treilea trimestru al anului 2016. Perspectivele de angajare din sector au fost pozitive doar o singură dată în ultimii cinci ani și ceva.

Optimismul angajatorilor diferă în funcție de dimensiunea organizației. Angajatorii din organizațiile mari sunt cei mai încrezători, raportând o Previziune Netă de Angajare de +25%, cu trei puncte procentuale mai puțin robustă decât în trimestrul II, dar relativ stabilă comparativ cu anul trecut. Angajatorii din micro-organizații sunt însă prudenți, raportând o previziune de 0%, cu șase puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul II și cu nouă puncte procentuale mai slabă decât în trim. III/2016.

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și  cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare, iar ManpowerGroup România este unul din liderii în domeniul soluţiilor inovatoare ce privesc forţa de muncă.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.