Unde s-au scumpit și unde s-au ieftinit locuințele, potrivit indicelui imobiliar al ANEVAR

Gabriel Bucur 29/11/2016 | 16:52 Ştiri
Unde s-au scumpit și unde s-au ieftinit locuințele, potrivit indicelui imobiliar al ANEVAR

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) a lansat un indice imobiliar care se bazează pe valorile de piață estimate de evaluatorii autorizați în cadrul procesului de creditare. În doar trei reședințe de județ au scăzut valorile apartamentelor, anunță asociația, printr-un comunicat.

Indicele este realizat cu ajutorul informațiilor din Baza Imobiliară de Garanții (BIG), gestionată de ANEVAR prin IROVAL – Cercetări în Evaluare, în care au fost introduse peste 128.000 de rapoarte de evaluare, în perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2016.

Valoarea de piață a garanțiilor imobiliare estimate de evaluatorii autorizați în primul an de funcționare a BIG se ridică la peste 22,5 miliarde de euro. Din iulie 2015, toți evaluatorii autorizați au obligația să raporteze în BIG cele mai importante informații din rapoartele de evaluare a proprietăților imobiliare pe care le realizează pentru băncile din România, potrivit comunicatului ANEVAR.

„Indicele imobiliar ANEVAR este un instrument extrem de util pentru toți actorii din piața imobiliară, pentru că el reflectă cu mare acuratețe evoluția și fluctuațiile pieței imobiliare”, anunță Președintele ANEVAR, Daniel Manațe.

Unde sunt cele mai mari creșteri

Potrivit indicelui, în al doilea trimestru din 2016 față de primele trei luni, în 38 de reședințe de județ, inclusiv București, valorile de piață unitare pentru apartamentele în bloc au crescut și în doar trei reședințe de județ au scăzut.

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Miercurea-Ciuc, de 10,1%, în Focșani, de 9,37% și în Deva, de 8,86%. Scăderi au fost doar în Alexandria, de -1,56%, în Reșița, de -1,04% și în Târgu Mureș, de -0,75%, însă, în trimestrul anterior, cele trei orașe au înregistrat creșteri.

În marile orașe prețurile au fost în general stabile, de la un trimestru la altul. În București creșterea a fost de 1,42%, în trimestrul II față de trimestrul I. Aici, cel mai mare avânt al valorilor a fost în sectorul 6, de 2,36%, în timp ce apartamentele de bloc din sectorul 5 par să fi pierdut ușor din valoare, cu -0,43%.

În Brașov, creșterea a fost de 0,51%, în Constanța – de 1,55%, iar o creștere mai semnificativă s-a înregistrat în Cluj-Napoca: 3,97%.

„Nu este o surpriză faptul că cele mai multe proprietăți evaluate pentru creditele acordate în primul an de la lansarea BIG sunt de departe cele rezidențiale, dar valoric, cea mai mare pondere în totalul proprietăților evaluate pentru creditare au avut-o cele comerciale”, a mai precizat Daniel Manațe, președintele ANEVAR.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.