Unde mai schiem? Care este situația pârtiilor de schi din țările în care călătoresc iarna turiștii români

Italia, Franța, Germania au decis să închidă stațiunile de schi, cel puțin până în această lună. Alte state europene, precum Austria, Suedia sau Finlanda, au ales să procedeze diferit. Pentru doritori, mai există și opțiuni non-UE – Elveția și Norvegia. Lupta nu se dă doar pentru distracția de iarnă, la mijloc sunt pierderi de miliarde de euro.
A fost nevoie de pandemia de COVID-19 pentru a-l amuți pe Gerhard Schmiderer. În ultimul sfert de veac, DJ Gerhard (70 de ani) punea an de an hituri pentru cei care, după schi, veneau să bea și să petreacă în barul MooserWirt din stațiunea austriacă St. Anton. Anul acesta însă, tabloul arată cu totul altfel – nicidecum nu vor mai putea fi văzuți cei câțiva petrecăreți care se apucau să danseze pe mese încălțați în clăpari. Este povestea tristă care se repetă în mai toate stațiunile de schi din Europa, aproape 4.000 de locații, scrie publicația britanică The Economist.
Telescaunul este aproape închis din cauza pandemiei. Încă plutesc în aer amintirile urâte din primăvară, când Ischgl, celebra stațiune de schi din Austria, devenea focarul din care coronavirusul s-a răspândit în 40 de țări europene. În martie, deja, în timp ce turiștii cu dare de mână petreceau în Alpi, la doar câteva mile distanță, spitalele din regiunea italiană Lombardia se umpleau până la refuz de intubați și de morți. Nimeni nu vrea să mai vadă asta anul acesta.
Pe 26 noiembrie, în mod tradițional, ar fi trebuit să fie deschis sezonul de iarnă în stațiunile europene. Iarna aceasta, stațiunea austriacă Ischgl s-a pregătit să fie cea mai sigură din punct de vedere sanitar, scrie site-ul german DW.com. Fix însă când trebuia deschisă stațiunea, numărul infectărilor din Austria a crescut dramatic și, ca urmare, a fost decretat lockdown parțial până pe 6 decembrie.
Deschiderea sezonului a fost amânată cu câteva săptămâni. Dacă turiștii vor putea și schia depinde de eficiența măsurilor din lockdown. „Este o catastrofă“, spune Andreas Steibl, managing director al Asociației de Turism Paznaun-Ischgl, pentru DW. Din primăvară, Ischgl a investit în jur de 700.000 de euro pentru standardele sanitare, asigură Steibl.
Zăpada și discordia
Înțelegerea de a renunța la câteva săptămâni din sezonul de schi ar fi trebuit să fie unanimă, până când se mai domolește noul val de infectări. Cu toate acestea însă, s-a ajuns la un mic scandal. Franța, Germania și Italia au decis să țină închise stațiunile până în ianuarie.
Austria însă a reacționat vehement: „Nu vom spune Franței când să redeschidă Luvrul“, a izbucnit Elisabeth Köstinger, ministrul austriac al turismului. Premierul Bavariei a avertizat că oricine traversează frontiera pentru câteva zile de schi va trebui să stea 10 zile în carantină la întoarcere.
Pe lângă numărul infectărilor, a picat ca un trăsnet avertismentul autorităților germane de a impune carantină la revenirea din Ischgl – cam jumătate din turiștii stațiunii din vestul Austriei sunt germani. „Este o pierdere care nu poate fi compensată“, mai spune Steibl.
Cu toate acestea, locuitorii din Ischgl rămân încrezători, mai ales că sondajele făcute printre germani arată clar că aceștia vor să vină să schieze, în ciuda pandemiei. De reținut însă conflictul care s-a iscat pe această temă, comentează The Economist. Pentru un bloc european care se laudă cu ștergerea frontierelor, chestiunea schiatului s-a dovedit a fi una spinoasă. Munții sunt frontiere naturale inamovibile, unde chestiuni precum suveranitatea devin acute. Guvernele europene au fost de acord cu punerea suveranității într-un pool comun, dar rămân extrem de vigilente când vine vorba despre competențele pe care le păstrează, inclusiv în privința telecabinelor. Dacă stațiunile din unele țări se închid din motive de sănătate, altele adună orice venit pe care-l pot obține contextual. În mod normal, reglementările Uniunii Europene ar trebui să stopeze din fașă acest gen de concurență. Când e vorba de schi însă, UE nu mai are de spus niciun cuvânt.
Stațiunile franceze pot doar să se uite cu invidie spre cele elvețiene, care nu fac parte din UE și nu sunt obligate să respecte vreo dispoziție europeană. În semn de protest, Nicolas Rubin, primarul stațiunii franceze Châtel, de la frontiera cu Elveția, și-a împodobit primăria cu steagurile țării vecine.
Și totuși
Cei care vor să țină deschise stațiunile de schi au și ei dreptate – cei care schiază nu se expun mai mult unei infectări cu coronavirus decât cei care, să zicem, merg cu bicicleta. E în aer liber, oamenii se răspândesc pe un munte întreg și oricum își cam acoperă fețele, scrie The New York Times. Problema apare cu ce implică schiatul – închirierea echipamentelor, așteptarea la telecabine, folosirea la comun a gondolelor, a telescaunelor de schi, dar și ce se întâmplă după schi – socializarea în restaurante sau locuri special amenajate, petreceri între prieteni etc., comentează The New York Times.
Stațiunile de schi din America de Nord și-au adaptat operațiunile la noua realitate – de la un număr mai mic de schiori până la modificarea programului de lucru. Zborul spre stațiunile europene este însă compromis. Rămâne la îndemână Canada.
Acum, dacă familiile se pot duce într-o vacanță la schi pe timp de pandemie este o dezbatere care poate dura și un deceniu, remarcă ironic The Economist. Am mai văzut scena asta – în vară, a existat o întreagă discuție dacă să fie redeschis continentul pentru turism sau nu. Dacă era prioritar să eliminăm virusul, răspunsul ar fi fost nu. Dar europenii nu au putut suporta ideea de a sta închiși în case în august, așa că și-au făcut bagajele și au început să traverseze continentul majoritatea cu mașina. Consecințele puteau fi ușor bănuite – cei care au făcut asta au răspândit virusul.
Fiecare stat are anumite chestii sacre care aruncă în aer orice raționalitate. În SUA, sunt armele, în Marea Britanie, sănătatea, în Franța, mâncarea. Avem însă ceva recurent, cel puțin în toate statele din Europa – politicienii se joacă oarecum cu focul, când vine vorba de a alege între vacanță și gestionarea pandemiei. În vară, am văzut ce au ales între sănătate și vacanțe. Ultimele au avut câștig de cauză.
În cazul stațiunilor de schi, dacă se vor redeschide la capacitate maximă iarna aceasta, guvernul austriac atrage atenția că orice socializare după schi va fi interzisă. Așa că DJ Gerhard va trebui să mai aștepte până când le va mai pune muzică petrecăreților în clăpari din St. Anton.
Avalanșa
Închiderea stațiunilor de schi va atrage pierderi financiare imense pentru regiunile în care sunt amplasate.
- VICTIMELE. Operatorii de telecabine, gondole, telescaune, hotelierii, restaurantele, care făceau o componentă importantă din venituri în această perioadă, se trezesc acum pe zero. Multe dintre țările pentru care turismul contribuie consistent la formarea produsului intern brut cred că decizia ar trebui să aparțină fiecărui stat în parte.
- AUSTRIA. Economia Austriei depinde masiv de turismul de iarnă – în sezonul trecut, a înregistrat 73 de milioane de cazări peste noapte și face anual, pe sezon, aproape 15 miliarde de dolari. Guvernul austriac a solicitat alocarea unui ajutor de două miliarde de euro pentru a compensa pierderile, în cazul în care Comisia Europeană forțează închiderea tuturor stațiunilor de schi.
- ITALIA. Și Italia va suferi pierderi semnificative – ar putea înregistra o scădere de 70% în veniturile generate de turiști care vin de Crăciun și Anul Nou – anul trecut, acestea s-au cifrat la 10,4 miliarde de euro. Dacă stațiunile din Italia vor redeschide la jumătatea acestei luni, totalul încasărilor ar urma să fie de doar 3,1 miliarde de euro.
Acest articol a aparut în numărul 106 al revistei NewMoney
FOTO: Getty