Unde începe și unde se termină muzica rock

Răzvan Țupa 25/10/2016 | 11:00 Timp Liber
Unde începe și unde se termină muzica rock

„Am trecut prin perioade financiare foarte bune și prin altele foarte proaste“, mărturisește Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie, într-un scurt interviu pentru NewMoney.

Muzicianul povestește că deceniile pe scenă l-au adus treptat în postura de compozitor: „În primii ani luam chitara de pe perete și cântam. Nu știam să scriu piese. Unele lucruri au ajuns pe primul album, dar foarte puține. «Încet», «Spre Paradis» sunt melodii în care au intrat lucruri care mă frământau atunci. Dar sunt foarte puține piese pe care le-am compus eu pe primul album. Basistul și clăparul trupei compuneau atunci. De la al doilea, am început să scriu eu mai mult. Din ’99, de la «Fenomental», tot ce e Vița de Vie e făcut de mine“.

Ce fel de vedetă este un cântăreț în România?

Nu am în cap proiecția persoanei publice Adrian Despot, sunt un om normal, care stă cu oamenii la masă. Noi toți din Vița de Vie ne-am apucat de cântat din nevoia de a face muzică și pentru că i-am văzut pe alții cum fac și am vrut și noi. La fel cum noi am stat în fața scenei la alte trupe, am avut șansa să ieșim din sală, să ne urcăm (din nou, n.r.) pe scenă și, acum, să avem în fața noastră alți oameni care ne ascultă. Dar noi nu ne-am schimbat, tot ăia suntem, tot muzica este cea care ne unește. Sunt un ascultător de muzică, un pasionat.

Cât de importantă este tehnica în muzica rock?

Pe cât de mult îmi displăcea expunerea publică, pe atât de fascinat eram de cum funcționează cablurile, mixerele. Când mergeam în turnee, eu eram puștiul ăla care stătea lângă tehnician și întreba butonul ăla ce face, dar ăla. De fiecare dată când mă gândesc la nivelul la care a ajuns Vița de Vie nu pot să nu mă gândesc la tehnicienii care sunt în jurul nostru.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.