Unde călătoresc românii în zilele libere din acest an? Când să călătorești pentru prețuri mai bune

Andrei Dumitru 23/02/2023 | 10:55 Timp Liber
Unde călătoresc românii în zilele libere din acest an? Când să călătorești pentru prețuri mai bune

Anul acesta, românii au la dispoziție 15 zile libere legale de care să profite pentru a călători sau să ia o pauză – și doar 3 dintre ele sunt în weekend. Conform unui studiu* desfășurat de STEM/MARK pentru Kiwi.com în 2022, 62.8% dintre români vor continua să călătorească în 2023, în ciuda inflației.

Conform aceluiași studiu, 51.3% dintre români vor alege o destinație mai ieftină sau vor căuta alte metode de a economisi atunci când călătoresc. Kiwi.com oferă informații despre destinațiile populare și prețurile medii ale biletelor de avion în perioada sărbătorilor legale – date în jurul cărora mulți români plănuiesc să meargă în vacanță, mai ales de când numărul city-break-urilor a crescut. În 2022, 42% dintre românii care și-au rezervat zborurile prin Kiwi.com au ales vacanțe de până la 3 zile.

Pentru călătorii în perioada Paștelui (16 și 17 aprilie sunt zile libere naționale), cele mai populare destinații sunt Londra, Milano, Paris, Roma, Veneția, Bruxelles, Barcelona, Bologna, Malta și Atena. Prețul mediu al biletelor pentru călătorii între 7 și 16 aprilie este 128 EUR. Cei care vor să facă economii în vacanța de primăvară, pot profita de prețurile mai mici ale biletelor pentru călătorii între 21 aprilie și 2 mai, când media este de 105 EUR.

Cei care vor să își ia zile libere pentru Ziua Muncii (1 mai) și-au îndreptat privirea către aceste 10 destinații, în principal: Milano, Barcelona, Paris, Roma, Londra, Bruxelles, Palma de Mallorca, Veneția, Madrid și Atena. Prețul mediu al biletelor de avion în jurul acestei date este de 120 EUR. Cei care vor să se relaxeze acasă de Ziua Muncii pot alege să călătorească în săptămâna următoare, când prețul mediu al biletelor scade la 100 EUR.

Pentru începutul verii, și mai ales de Ziua Internațională a Copiiilor de pe 1 iunie, cele mai populare destinații alese de români sunt Milano, Londra, Paris, Barcelona, Veneția, Istanbul, Roma, Larnaca, Alicante și Chania. Pentru călătoriile din prima săptămână a lunii iunie, prețul mediu al biletelor este de 146 EUR. În a doua săptămână a lunii iunie, însă, prețurile scad cu peste 20%, având o medie de 116 EUR.

Pe măsură ce cererea pentru călătorii în jurul sărbătorilor legale crește, fiind momente în care oamenii încearcă să maximizeze zilele libere, în mod natural, vor crește și prețurile. Oamenii sunt încă foarte entuziasmați să călătorească, după doi ani de pauză, însă cu inflația în creștere, ar trebui să își planifice din timp vacanțele și să caute moduri mai creative prin care să economisească atunci când călătoresc. Cei care vor să călătorească în jurul sărbătorilor legale pot alege să își maximizeze vacanțele petrecând un weekend prelungit în străinătate, sau să economisească la prețul biletelor de avion călătorind în săptămânile imediat următoare. Călătoriile în săptămâna imediat următoare sărbătorilor legale sunt o modalitate de a profita de prețuri mai mici la biletele de avion, economii care pot fi folosite pentru a se bucura mai mult de vacanțe. Conform datelor noastre, prețurile pentru călătorii în săptămâna următoare zilelor libere legale sunt cu până la 20% mai mici.”, recomandă Eliška Řezníček Dočkalová, Director of Customer Experience la Kiwi.com.

Conform studiului desfășurat de STEM/MARK pentru Kiwi.com, întrebați ce ar face pentru a economisi bani pentru vacanțe, 56.5% dintre români au spus că nu și-ar cumpăra cele mai noi tehnologii, 43.4% nu ar mai cumpăra fast fashion, în timp ce 38.8% ar începe să gătească acasă și să își aducă prânzul la birou, iar 32.3% ar începe să își invite prietenii acasă, în loc să iasă în oraș.

*Studiul a fost realizat de STEM/MARK la comanda Kiwi.com, între 14 și 24 octombrie 2022, pe un eșantion de 5054 de respondenți din Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Polonia și România, care călătoriseră în străinătate de cel puțin două ori în ultimii 6 ani.