Unde călătoresc românii în această vară și cât cheltuie pe biletele de avion

Andrei Dumitru 31/05/2023 | 14:59 Timp Liber
Unde călătoresc românii în această vară și cât cheltuie pe biletele de avion

Odată cu întoarcerea verii a venit și timpul pentru planificarea concediilor. Kiwi.com, o companie de travel-tech, oferă informații despre unde călătoresc românii în vara lui 2023, cât de lungi vor fi vacanțele lor, dar și cât de mult au cheltuit pe biletele de avion.

În această vară, românii călătoresc mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Numărul de rezervări făcute pe Kiwi.com între 1 ianuarie și 24 mai pentru vacanța de vară depășește valorile din 2022 cu 64%.

Destinații de top

Cele mai populare 10 destinații în 2023 sunt Italia, Spania (care a fost pe primul loc anul trecut), Grecia, Regatul Unit, Franța, Germania, Belgia, Portugalia, Țările de Jos și Austria.
Orașele pentru care s-au făcut cele mai multe rezervări sunt Milano, Londra, Roma, Bruxelles, Paris, Barcelona, Veneția, Madrid, Napoli și Corfu – ceea ce arată că românii sunt interesați cu precădere de destinații însorite în zona Mediteranei.

Chiar dacă în restul anului city-break-urile sunt preferate, vara aceasta doar 28% dintre români au optat pentru vacanțe de până la 3 zile, comparativ cu 32% anul trecut. Până acum, 34% dintre românii care au rezervat o vacanță utilizând Kiwi.com au ales să petreacă între 4 și 6 zile la destinație, 31% vor petrece între 1 și 2 săptămâni, iar alți 4% vor rămâne la destinație între 2 și 3 săptămâni.

Prețul biletelor de avion

Creșterea prețurilor pentru biletele de avion (cu 40% în medie) i-a determinat pe români să planifice din timp pentru concediile din această vară: 40% dintre ei și-au cumpărat biletele de avion din timp, cu 2 luni și până la 3 săptămâni în avans, în timp ce 39%
le-au achiziționat cu 4 luni și până la 2 luni înainte de plecare. Până acum, 13% dintre români au planificat cu și mai multă rigoare, alegând să-și achiziționeze biletele de avion cu 6 luni și până la 4 luni în avans.

Vara aceasta, românii care au cumpărat zboruri pentru distanțe scurte pe Kiwi.com au plătit, în medie, 112 euro pe bilete. Cei care au ales zboruri pe distanțe medii au plătit 142 de euro, în timp ce pentru destinațiile aflate la peste 4000 de kilometri, românii au plătit în medie 556 de euro. Din cauza inflației, dar și a cererii mari pentru călătorii, costurile biletelor de avion sunt în creștere, ceea ce îi face pe turiști să utilizeze hack-uri de călătorie – cei interesați de un job în calitate de travel hacker pot aplica pentru a deveni parte din echipa Kiwi.com vara aceasta.

Numărul rezervărilor va crește în lunile următoare

Dintre rezervările făcute până acum pe Kiwi.com, luna iunie este cea mai populară, cu un număr de rezervări de două ori mai mare față de luna iulie și de patru ori mai mare față de luna august. Totuși, este de așteptat ca turiștii să facă mai multe rezervări chiar în timpul verii.