„Unde ai dispărut, Bernadette?“, romanul polițist în care se regăsesc Antarctica, mediul corporatist, snobismul și ipocrizia

Oana Borviz 13/08/2018 | 13:51 Timp Liber
„Unde ai dispărut, Bernadette?“, romanul polițist în care se regăsesc Antarctica, mediul corporatist, snobismul și ipocrizia

Captivant și amuzant, acest roman îți spune nu doar povestea lui Bernadette, arhitecta ce răs­colește destine cu dispariția ei, ci și povestea omului contemporan, sclavul unei fugi conti­nue, pe care doar renunțarea îl mai poate salva.

 Acest articol a apărut în numărul 45 (23 iulie – 5 august) al revistei NewMoney

Înainte de a se apuca de scris romane, americanca Maria Semple a semnat scenariile unor seriale și show-uri de televiziune precum „Beverly Hills 90210“, „Mad About You“, „Saturday Night Live“ sau „Arrested Development“. Nu putea, așadar, să se detașeze de un stil care îi este la îndemână de ani întregi, așa că vei înțelege de ce romanul „Unde ai dispărut, Bernadette?“ (apărut de curând la Editura  Litera) are un text fragmentat, multe planuri de acțiune, decupaje etc. O lectură ușor atipică, plămădită din tot felul de rapoarte, scrisori, emai­luri, faxuri, bilețele, scurte descrieri în care te afunzi încă de la primele pagini ale unui roman pe care-l vei găsi, asemenea celor de la Entertainment Weekley, „captivant și extrem de ingenios“.

În jurul lor. Dacă ești tentat să atribui romanul unui gen anume, ar fi bine să renunți pentru simplul fapt că „Unde ai dispărut, Bernadette?“ nu poate fi încadrat într-o categorie sau alta. Are câte ceva dintr-un roman polițist, dar și dintr-un roman epistolar, conține elemente caracteristice scenariu­lui de film, dar și elemente tipice romanului de aven­tură. Așa încât, cartea este o combinație inte­re­santă de stiluri în care suverani sunt detaliul, ironia, suspansul și comicul.

Totul se învârte în jurul unei familii formate dintr-o fostă arhitectă pe nume Bernadette, un geniu în cadrul Microsoft (soțul ei, pe nume Elgie) și o adolescentă sclipitoare, Bee (fiica lor). După absolvirea școlii cu notă maximă, Bee le mărturisește părinților că singurul cadou la care visează este o vacanță alături de ei în Antarctica. Cei doi vor să-i împlinească visul, chiar dacă mama suferă de an­xie­­tate, iar tatăl este implicat până peste cap într-un proiect nou.

Pregătirea acestei plecări pe Continentul Alb devine tema principală a cărții, la umbra căreia cresc alte teme – mediul corporatist (consumator de energie și timp), snobismul și ipocrizia (dezbinatoare de vieți), puterea subconștientului etc. –, dar și tot felul de personaje (mame ipocrite, cărora Bernadette le spune „musculițe enervante“, doctori psihiatri, agenți FBI).

În miezul vieții. Împărțit în șapte părți, romanul se construiește din tot felul de bilețele, facturi sau scurte mărturisiri, din scrisori pe care mămicile unor elevi și le trimit între ele sau pe care directorii școlilor la care studiază Bee le trimit părinților ei.

Din ele extragi și pui cap la cap informații, detalii ce te ajută să recunoști tipologii (Bernadette este femeia apreciată cândva pentru realizările sale profesionale care a renunțat între timp la tot pentru familie), dar și diagnostice (aceeași Bernadette suferă de o formă de anxietate care o izolează de oameni), să înțelegi comportamente (din dorința de a evita întâlnirea cu oamenii, aceasta angajează o asistentă din India care să se ocupe, nu doar de organizarea vacanței în Antarctica, ci și de organi­zarea vieții sale din Seattle, unde locuiește împre­u­nă cu Bee și Elgie).

În păienjenișul acesta de relații și acțiuni, pe care Maria Semple îl construiește cu abilitate, descoperi iubiri neîmpărtășite (cum este cea a lui Soo-Lin Lee-Sgal pentru Elgie), dureri ascunse (Bernadette a pierdut mai multe sarcini înainte de a o avea pe Bee), acțiuni mafiote (sub numele Manjulei Kapoor, asistenta din India, acționează o întreagă rețea de hackeri), chichițe legate de sistemul de învățământ american sau factori destabilizatori, precum abuzul emoțional.

Departe, departe. Dispariția arhitectei îi pune pe jar pe toți în încercarea de a reconstitui momente, discuții din care să extragă informații care să-i ducă pe urmele ei. Este pretextul perfect pentru fiecare de a-și rememora greșelile, de a și-o aminti pe Bernadette așa cum era ea (genială, dedi­cată, iubitoare) și nu cum încercau ei s-o perceapă (iresponsabilă, inaccesibilă, bolnavă).

Unii cred că s-a sinucis, alții că a căzut de la bordul unui vapor (cu care se pare că a pornit din oră­șelul-port al Argentinei, spre Antarctica). Doar Bee, fiica ei iubitoare, nu crede o iotă din speculațiile celorlalți și pornește, însoțită de tată, în căutarea mamei sale. Detalii de roman polițist întețesc suspansul, descrieri uluitoare ale Continentului Alb te fac să te închipui pe tărâmul gheții, răsturnări de situații îți dau peste cap scenariile. Și în toată această fugă amețitoare vei înțelege că ești nu doar pe urmele unei Bernadette misterioase, ci și pe urmele sufletului tău care tânjește, chiar și pentru o secundă, să-și stingă focul într-un alb fără sfârșit. Poate chiar cel al Antarcticii.

 

O voce originală

Maria Sample este o voce interesantă în literatura americană de astăzi, originalitatea sa fiind răsplătită cu câteva premii, dar și cu nominalizări la importante premii literare precum  Women’s Prize for Fiction.

  • Familie. Este fiica scenaristului Lorenzo Elliott Semple Jr., cunoscut pentru seria tv din anii „Batman“, bazată pe comic book-ul cu același nume.
  • Carte. Și-a publicat cele trei romane la Little, Brown and Company, editura americană care i-a publicat pe Norman Mailer, John Fowles sau Richard Yates.
  • Film. Romanul „Unde ai dispărut, Bernadette?“ urmează să fie ecranizat în curând, cu Cate Blanchett în rolul titular.

 


FOTO: Maria Semple