„Unde ai dispărut, Bernadette?“, romanul polițist în care se regăsesc Antarctica, mediul corporatist, snobismul și ipocrizia

Oana Borviz 13/08/2018 | 13:51 Timp Liber
„Unde ai dispărut, Bernadette?“, romanul polițist în care se regăsesc Antarctica, mediul corporatist, snobismul și ipocrizia

Captivant și amuzant, acest roman îți spune nu doar povestea lui Bernadette, arhitecta ce răs­colește destine cu dispariția ei, ci și povestea omului contemporan, sclavul unei fugi conti­nue, pe care doar renunțarea îl mai poate salva.

 Acest articol a apărut în numărul 45 (23 iulie – 5 august) al revistei NewMoney

Înainte de a se apuca de scris romane, americanca Maria Semple a semnat scenariile unor seriale și show-uri de televiziune precum „Beverly Hills 90210“, „Mad About You“, „Saturday Night Live“ sau „Arrested Development“. Nu putea, așadar, să se detașeze de un stil care îi este la îndemână de ani întregi, așa că vei înțelege de ce romanul „Unde ai dispărut, Bernadette?“ (apărut de curând la Editura  Litera) are un text fragmentat, multe planuri de acțiune, decupaje etc. O lectură ușor atipică, plămădită din tot felul de rapoarte, scrisori, emai­luri, faxuri, bilețele, scurte descrieri în care te afunzi încă de la primele pagini ale unui roman pe care-l vei găsi, asemenea celor de la Entertainment Weekley, „captivant și extrem de ingenios“.

În jurul lor. Dacă ești tentat să atribui romanul unui gen anume, ar fi bine să renunți pentru simplul fapt că „Unde ai dispărut, Bernadette?“ nu poate fi încadrat într-o categorie sau alta. Are câte ceva dintr-un roman polițist, dar și dintr-un roman epistolar, conține elemente caracteristice scenariu­lui de film, dar și elemente tipice romanului de aven­tură. Așa încât, cartea este o combinație inte­re­santă de stiluri în care suverani sunt detaliul, ironia, suspansul și comicul.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.