Ştiri

Undă verde pentru utilizarea Ivermectinei la pacienţii COVID. Dr. Virgil Musta: Poate fi utilizată în studii clinice

Ministerul Sănătății a dat undă verde Ivermectinei, medicamentul foarte ieftin, considerat eficient în tratarea COVID-19. Specialiștii în sănătate au declarat că se poate utiliza în studii clinice în România, la fel ca în celelalte state europene. Mai departe, medicamentul trebuie să primească avizul și de la Agenția Națională a Medicamentului (ANMDMR).

Medicul Virgil Musta, din Comisia de Boli Infecțioase, a dezvăluit faptul că mai există câteva etape de parcurs până la momentul în care Ivermectina va fi inclusă în protocolul de tratament pentru infecția cu SARS-COV-2.

La sfârşitul anului trecut am primit două solicitări de răspuns la o adresă către Ministerul Sănătăţii, făcută de două entităţi diferite care întrebau dacă Ivermentina, medicament folosit în anumite studii clinice în Statele Unite, nu poate fi folosit şi în România. Răspunsul nostru a fost că Ivermectina de uz uman poate fi folosită, dar în studii clinice, nu să intre direct pe protocolul de infecţie SARS-Cov-2, protocolul terapeutic.

În momentul în care studiile clinice desfăşurate la ora actuală în Statele Unite şi nu numai, aduc date evidente legate de eficienţa şi beneficiile acestui medicament, să adoptăm şi noi acea atitudine pe care OMS o recomandă„, a declarat Virgil Musta la Antena3.

Farmaciștii și medicii veterinari avertizează că administrarea medicamentului de uz veterinar la oameni este contraindicată. În România, produsul este autorizat pentru uz uman doar sub formă de unguent. Studii asupra Ivermectinei în tratamentul COVID au fost făcute în SUA, unde medicamentul este autorizat și pentru uz uman, dar nu sunt concludente în acest moment.

Ivermectina, autorizată în România pentru uz uman doar ca unguent

Ivermectina e un medicament de uz uman, e pe lista de medicamente esențiale a OMS, recomandat pentru anumite boli parazitare interne sau externe și din această utilizare umană s-a derivat și utilizarea veterinară. Mdicamentele umane și veterinare sunt fabricate cam de același producător, dar sunt linii de fabricație diferite, pentru că sunt doze și forme de prezentare diferite”, a explicat la Digi24 Dragoș Damian, reprezentant al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice.

S-au adunat în SUA ceva date clinice despre utilizarea lui în profilaxia persoanelor care au avut contacte cu cei infectați și în tratamentul pacienților, date clinice care sunt insuficiente deocamdată pentru a obține o aprobare de la autoritatea americană. Însă ultimele 6 luni au dus la schimbări de opinii din partea Institutului național de sănătate din SUA, care de unde înainte contraindicau categoric, acum spun că au nevoie de mai multe studii.

Sun foarte multe medicamente apărute de la începutul pandemiei, vă aduceți aminte de hidroxiclorochină, remdesivir, mai multe antivirale care nu aveau date despre COVID, dar când au apărut studii observaționale experimentale, randomizate au fost introduse încet-încet în prospectul medicamentului”, a adăugat el.

Pericolul reacţiilor adverse, subestimat

Damian spune că năvala pe care o dau oamenii în farmacii pentru a-și cumpăra medicamente despre care au citit că ar fi bune împotriva COVID „arată fragilitatea sistemuluiInclusiv în farmaciile veterinare n-ar trebui date fără rețetăPe lângă faptul că medicamentul nu e înregistrat, deci n-are voie să fie comercializat, poate fi adus doar pentru studii clinice eventual, dacă ar ajunge în farmacii și ar fi utilizat ca paracetamolul, din acel moment problema devine delicată și chiar periculoasă, pentru că nefiind un cadru medical să controleze, pacientul ar lua la întâmplare și ar putea apărea și reacții adverse”, a adăugat el.

Expertul în sănătate publică Ioana Stăncel a precizat că Ivermectina este aprobată în România și în Uniunea Europeană pentru uz uman doar ca unguent.

Elena Marinescu

Recent Posts

Inspectorii ANSVSA au pus sub sechestru sute de kilograme de produse alimentare

Inspectorii sanitari veterinari au controlat în ultima săptămână din luna aprilie peste 3.200 de unităţi…

3 ore ago

SWIFT RESPONSE 24: Exerciţiu multinaţional cu 5.000 de militari, dintre care 2.000 de paraşutişti

România participă cu 2.300 de militari şi 220 de mijloace tehnice la un exerciţiu multinaţional…

4 ore ago

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai

Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a…

5 ore ago

GHID. Cine poate beneficia de schema de ajutor de stat de 2,25 miliarde lei pentru investiţii în industrie

Ministerul Finanţelor a publicat Ghidul schemei de 2,25 miliarde lei pentru investiţii majore în industriile…

5 ore ago

Klaus Iohannis a depus o cerere de pensionare

Catedra de profesor de Fizică a preşedintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Naţional „Samuel von…

6 ore ago

Cotaţiile la cacao s-au prăbuşit cu 27% în două zile

Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar…

6 ore ago

Acest website folosește cookies