Un submarin cu 3,3 tone de cocaină la bord a fost descoperit în largul coastei Spaniei

NewMoney 28/11/2019 | 12:00 Ştiri
Un submarin cu 3,3 tone de cocaină la bord a fost descoperit în largul coastei Spaniei

Un submarin, având la bord 3,3 tone de cocaină, a fost descoperit în largul coastei Spaniei, marcând un moment ”istoric” în lupta cu traficul de droguri, au anunţat miercuri autorităţile spaniole, transmite Reuters.

Poliţia a anunţat într-un comunicat că este primul ”narcosubmarin” interceptat în Europa şi a adăugat că submarinul a fost descoperit sâmbătă, în apele din nord-vestul regiunii Galicia. Submarinul era încărcat cu 152 de baloturi de cocaină.

Cocaina din submarin, estimată la 100 de milioane de euro

Valoarea de stradă a drogurilor este estimată la 100 de milioane de euro, a declarat Javier Losada, şeful delegaţiei guvernului central în Galicia.

”Este o operaţiune istorică, una care va marca un moment de referinţă, înainte şi după, pentru forţele de securitate, care iau acum în considerare şi această nouă posibilitate”.

O filmare publicată miercuri de poliţia spaniolă arată scafandri care intrau în vasul ruginit printr-un mic chepeng, înainte de a aduce la suprafaţă submarinul, folosind saci cu aer.

Oficialii spanioli au spus că au primit informaţii despre vas de la un grup de lucru interguvernamental, specializat în traficul de droguri.

Marea agitată a complicat eforturile de transferare a drogurilor pe altă ambarcaţiune, ceea ce i-a determinat pe suspecţi să scufunde submarinul, înainte de a-l abandona. În acest timp au fost depistaţi de ofiţerii care patrulau.

Poliţia a arestat la faţa locului un cetăţean ecuadorian care purta un costum de scafandru. Duminică dimineaţa, un al doilea ecuadorian a fost arestat, iar un al treilea suspect este dat în urmărire.

Utilizarea submarinelor pentru a transporta droguri este un fapt obişnuit în America de Sud, potrivit poliţiei, care a descris submarinul ca fiind “artizanal” şi capabil să transporte între trei-cinci tone de cocaină.

Submarinul a fost transportat ulterior într-un port din Cangas, în provincia Pontevedra, unde pachetele cu cocaină au fost scoase.

Investigaţia continuă, poliţia lucrând să determine provenienţa drogurilor şi destinația acestora.

Poliţia a beneficiat de sprijinul forţelor de poliţie din Brazilia, Portugalia şi Statele Unite.


Sursa: News.ro