Un român stabilit în SUA a dezvoltat pentru Lamborghini mașina sport a viitorului

Emil Popescu 08/11/2017 | 13:23 Ştiri
Un român stabilit în SUA a dezvoltat pentru Lamborghini mașina sport a viitorului

Cel mai recent concept al unei supermașini sport Lamborghini a fost realizat în colaborare cu două laboratoare ale universității americane Massachusetts Institute of Technology. Unul dintre ele este condus de un român stabilit în SUA, profesorul de chimie Mircea Dincă, și îi poartă numele.

Conceptul se bazează pe tehnologii inovatoare pentru viitorul mașinilor electrice – supercapacitoare, sisteme care pot asigura și stoca energia necesară alimentării celor mai rapide și puternice mașini sport. Alte inovații ale conceptului Lamborghini Terzo Millennio țin de materialele folosite la construcția caroseriei, care va avea și rolul de stocare a energiei. În plus, mașina va avea o funcție de autodiagnosticare și va putea repara singură fisurile de dimensiuni reduse apărute la caroserie.

“Multe inovații care au ajuns pe mașinile obișnuite au apărut la început în Formula 1 și supercaruri. Dacă Lamborghini – și noi – vom respecta această promisiune, va fi foarte cool pentru viitorul tuturor transporturilor”, spune Dincă, citat de Bloomberg.

Fost olimpic internaţional la Chimie, Dincă s-a mutat în 1999 din Făgăraş în SUA, pentru a se înscrie la cursurile Princeton University. După un program de doctorat în Chimie, la Universitatea din California, în Berkeley, a obţinut un post de postdoctorand la Massechussets Insitute of Thechnology, iar din 2010 este profesor la Catedra de Chimie Anorganică a universității.

Dincă lucrează, printre altele, la dezvoltarea de noi sisteme de stocare a energiei, care să poată fi folosite la viitoarele supercar-uri.

Pentru a găsi noi sisteme de stocare a energiei și materiale inovatoare, constructorul italian de mașini sport Lamborghini a lansat anul trecut un parteneriat cu două laboratoare ale Massachusetts Institute of Technology – „Dinca Research” (chimie) și Inginerie Mecanică.


Sursa foto: Lamborghini

Emil are o experiență de peste 15 ani în presa economică, din care 13 la agenția Mediafax. Pentru NewMoney scrie pe domenii precum energie, industrie și auto.