Un român din zece plătește pentru conținut video online

Gabriel Bucur 07/02/2017 | 17:15 Ştiri
Un român din zece plătește pentru conținut video online

Doar 10% din românii care urmăresc conținut video online plătesc pentru a-l viziona, arată un studiu realizat de compania de research iSense Solutions.

Din cei care urmăresc conținut video online pe smartphone doar 8% plătesc, iar procentul este similar pentru cei cu laptop sau PC. În cazul celor care folosesc smart TV-uri, deschiderea pentru a achiziționa acest tip de conținut este mai mare, de 15%.

„Românii nu sunt obișnuiți să plătească pentru conținutul video, dincolo de tradiționalul abonament la cablul TV, iar această tendință este mai pregnantă în cazul tinerilor, care sunt expuși mai multor surse gratuite de vizionare a conținutului video”, este de părere Ruxandra Ștefan, Strategy&Planning Director în cadrul agenției de media Initiative, pentru care a fost realizat studiul.

Stațiile TV și operatorii telecom au făcut investiții pentru a îmbunătăți situația, dar vizate vor fi persoanele trecute de 40 de ani. „Ne așteptăm să crească achiziția de abonamente la platformele de conținut video, însă această deschidere va veni în special din partea persoanelor cu vârsta cuprinsă între 45 și 55 de ani, în timp ce tinerii vor continua să fie reticenți”, a mai precizat Ruxandra Ștefan.

Cei mai mulți români vizionează conţinut video online pe laptop sau PC (86%). Topul preferinţelor este completat de smartphone (60%), tabletă (30%) şi smart TV (30%). Bărbații urmăresc mai mult decât femeile conținut video pe laptop sau PC și pe smart TV. Totodată, tinerii de 16-24 de ani folosesc mai mult decât ceilalți români smartphone-ul pentru vizionarea conținutului video, în timp ce românii de peste 45 ani preferă laptopul sau PC-ul.

„Se remarcă o preferință a tinerilor către un nou tip de conținut video online – vlog-urile – pe care le urmăresc în special pe smartphone”, adaugă Traian Năstase, Managing Partner în cadrul iSense Solutions.

Care sunt preferințele, în funcție de dispozitivul folosit

YouTube şi Facebook, ambele cu cote de peste 80%, sunt canalele pe care românii obișnuiesc să urmărească cel mai frecvent conținut video online pe laptop/PC. Ei preferă să vizioneze videoclipuri muzicale (67%), filme (67%), clipuri amuzante (59%), alte filmulețe (59%) şi ştiri (55%).

În ceea ce privește conținutul video online urmărit pe smartphone, YouTube domină topul preferințelor românilor cu 90%, urmat de Facebook  cu 84%. În același timp, doar 5% plătesc pentru vizionarea conținutului pe site-uri pe bază de abonament, precum Netflix, HBO Go, Voyo, Antena Play, Orange TV Go, și 5% pe aplicații contra-cost. Mai mulți bărbați decât femei (8% vs. 2%) plătesc pentru vizionarea conținutului video pe site-uri cu abonament. De asemenea, românii de peste 45 ani urmăresc în număr mai mare site-urile posturilor de televiziune de pe smartphone.

Cele mai vizionate tipuri de conținut video de pe smartphone sunt videoclipurile muzicale (65%), clipurile amuzante (65%), filmulețele/clipurile (61%), știrile (49%) și tutorialele (40%). Mai mulți bărbați vizionează știri pe smartphone, în timp ce mai multe femei urmăresc tutoriale și DIY („do it yourself”).

Pentru a viziona conținut video online pe Smart TV, cei mai mulți români preferă YouTube-ul (86%). Cât despre tipurile de conținut video online, pe Smart TV sunt preferate filmele (69%), videoclipurile muzicale (49%) și serialele (43%).

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.